Lezárták a Petőfi hidat a tandíj ellen tiltakozó diákok

Egy időre lezárták a Petőfi hidat a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt tiltakozó felsőoktatási hallgatók hétfő este Budapesten, majd továbbvonultak a belváros felé. A diákok kevéssel fél kilenc után úgy döntöttek, hogy a Parlamenthez mennek. Ezt az egyik szervező közölte a helyszínen az MTI-vel.diakok2

A diákok a Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumáról érkeztek, amelyet az ELTE lágymányosi kampuszában tartottak. A tanácskozás résztvevői több pontban fogalmazták meg követeléseiket.

A résztvevők követelik a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámokat visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

A Petőfi hídhoz vonuló 300-500 diák azt skandálta, hogy "nem hagyjuk!, nem hagyjuk!", és szórólapokat osztogattak a feltorlódott autók vezetőinek. A hídon megszavazták, hogy vonuljanak a Budapesti Corvinus Egyetemhez. Több rendőrautó érkezett a helyszínre.

A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak a Corvinus felé, majd a Kálvin térre, utána pedig az Astoria felé mentek tovább. Ezután úgy döntöttek, hogy a Parlamenthez mennek. Többször skandálták, hogy "Le a tandíjjal!" A tömeg elején egy Hallgatói Hálózat feliratú lepedőt vittek a diákok.

A fórum szervezői az MTI-vel azt közölték, hogy nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek a tanácskozás után történnek.

Kimaradt?