Böjte Csaba munkáját ismertette Borboly Csaba Brüsszelben

A Hargita megyei gyermekvédelmi rendszert és Böjte Csaba ferences szerzetesnek a dévai Szent Ferenc Alapítvány keretében kifejtett munkáját is bemutatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn, Brüsszelben.

A gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő fiatalok utógondozási programjairól szóló Youth Care Platform Accelerate to independence: 'After Care Guarantee'in Youth Care című konferencián tartott előadásában a megyeelnök kitért a Régiók Bizottságában (RB) idén februárban elfogadott ifjúságpolitikai jelentésére, amely többek között egy ifjúságpolitikai alapcsomag elkészítését javasolta az Európai Bizottságnak a fiatalok támogatására.

Kiemelte a Hargita Megye Tanácsa gyermekvédelmi rendszert célzó pályázatát, amely – az országban talán egyedülálló módon – olyan civilszervezeteknek szól, amelyek veszélyhelyzetben lévő  gyermekek és fiatalok jogainak védelme és érvényesítése  területén tevékenykednek a megyében. Vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni többek között a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyermekek és fiatalok, illetve a gyermekvédelmi rendszerből kikerült, veszélyhelyzetben lévő fiatalok számára, továbbá az önálló életre való felkészítést célzó tevékenységek szervezésére olyan területeken, mint az egyéni fejlődés, a társadalmi és szakmai beilleszkedés, munkahely keresése és megtartása.

Az elmúlt években a megyei tanács pályázatán számos támogatást nyert a Szent Ferenc Alapítvány a nappali központjai számára, a Domus Alapítvány is jelentős összegre pályázott, sikerrel, a rendszerből kikerülő fiatalok támogatására, továbbá a megyei gyermekvédelmi rendszerben nevelkedőknek, köztük a fogyatékkal élőknek, civilszervezetek is segítettek a pályázatoknak köszönhetően, mint a Napsugár az Esőben és a Csibész alapítvány vagy az AutHelp Egyesület, de nem hagyhatók ki a felsorolásból a Gyulafehérvári Caritas programjai sem. Az elmúlt esztendőkben az ezekre szánt évi keretösszeg közel 300 ezer lej.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?