Nem gyereknek való vidék: Milliók szenvednek a háborútól Szíriában

A szíriai gyerekek nyolcvan százalékát, mintegy nyolcmillió gyermeket súlyosan érinti a közel-keleti országban öt éve dúló háború, egyre nagyobb számban kényszerítik őket munkára, sorozzák be gyerekkatonának vagy adják férjhez idő előtt az elszegényedés miatt - közölte hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében az UNICEF.

Az ENSZ Gyermekalapjának No Place for Children (Nem gyerekeknek való hely) című jelentésében hangsúlyozza, hogy Szíriában és a szomszédos országokban nyolcmillió gyermek szorul humanitárius segítségre. A 2013-as helyzethez képest kétszer annyi ember él ostromlott vagy nehezen megközelíthető területeken. Közülük legalább kétmillió gyermek van elvágva a segítségnyújtástól, kétszázezren ostromlott területen élnek.

A UNICEF rendelkezésére álló igazolt adatok szerint 2015-ben Szíriában majdnem 1500 gyermeket ért súlyos háborús erőszak, több százan haltak meg, mások súlyos sérüléseket szenvedtek. Más segélycsoportok pénteken közzétett jelentése az ENSZ adataira hivatkozva számolt be arról, hogy 2014 áprilisa óta 50 ezer ember vesztette életét a háborús konfliktusban.

A nemzetközi szervezet Gyermekalapja hangsúlyozta: különös aggodalomra ad okot, hogy egyre több gyermekkatonát toboroznak a háborúba. A háborús felek ajándékokkal, és akár 400 dolláros havi "fizetéssel" csábítják a gyerekeket katonának. 2014-óta már hétéves korúakat is besoroznak, az UNICEF szerint 2015-ben a gyerekkatonák több mint fele 15 év alatti volt.

Szíria határain kívül több mint 150 ezer szír gyerek született menekültként. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arról tájékoztatott, hogy csak Libanonban majdnem 70 ezer szíriai menekült gyermek jött világra. A Szíriában és a környező országokban menekültként élő gyerekek közül mintegy 2,8 millió nem jár iskolába.

A háború kitörése óta a 23 milliós Szíriában a lakosság több mint fele elveszítette otthonát, és több mint 250 ezren haltak meg a harcokban.

Kapcsolódók

Kimaradt?