Agresszív kérdezés miatt vettek őrizetbe két ausztrál újságírót

Őrizetbe vettek két ausztrál újságírót Malajziában, mert agresszíven próbáltak kérdezni Najib Razak miniszterelnöktől, nem is hagyhatják el az országot – közölte vasárnap a malajziai rendőrség.

Razak egy mecsetet látogatott meg szombaton Borneó szigetén, ahol az újságírók a biztonsági kordonon átjutva, agresszíven közeledtek a miniszterelnökhöz – írja az MTI. „Következésképp mindkettőjüket őrizetbe vették" - áll a rendőrség közleményében. Később elengedték őket, útlevelüket is visszakapták, de nem hagyhatják el az országot.

Linton Besser és Louie Eroglu az ABC ausztrál tévécsatorna oknyomozó műsorának dolgoznak. Egy videofelvételen az látható, hogy Besser korábban, de egy ugyancsak szombaton tartott sajtótájékoztatón Altantuja Saariibuu mongol modell rejtélyes meggyilkolásának ügyéről kérdezte Razakot. Saariibuut 2006-ban ölték meg, amikor Razak védelmi miniszter volt. Agyonlőtték, holttestét pedig felrobbantották. A gyilkosságért Razak két testőrét halálra ítélték. Ő maga váltig állítja, hogy semmi köze az ügyhöz.

Ellenfelei szerint ugyanakkor a két testőr csak bűnbak volt, a nőt azért ölhették meg, mert túl sokat tudhatott egy korrupciós ügyről. Akkoriban történt ugyanis, hogy Malajzia tengeralattjárókat vásárolt Franciaországtól, a mongol modell pedig azzal a férfival járt, aki az eladást intézte. Az egymilliárd eurós ügyletben felmerült annak gyanúja, hogy a kormány több magas rangú tisztviselőjének a számláján titokban „jutalékok" jelentek meg.

Najib Razakot más korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozták. Magánszámláira ugyanis hirtelen mintegy 700 millió dollár került. Az ügyészség viszont úgy ítélte meg: nincs szó korrupcióról, Razak adományként kapta a pénzt a szaúdi királyi családtól, nagy részét pedig nem is használta fel, hanem visszautalta.

Kimaradt?