Johannis, a dilettáns – a Spiegel Tőkés kitüntetésének visszavonásáról

Jelöltként nagy reformokat ígért Klaus Johannis, de államfőként csődöt mondott. Legutóbbi súlyos hibája Tőkés László kitüntetésének visszavonása volt – írja a román elnökről a Spiegel online kiadása.

Németország legbefolyásosabb és legolvasottabb lapja A dilettáns című cikkében Klaus Johannis eddigi mandátumát elemzi. Az Euractiv portálon szemlézett írás emlékeztet arra, hogy Tőkés László a romániai forradalom kirobbantásában játszott szerepéért kapta meg a legrangosabb állami kitüntetést. „Ezt az érdemrendet a szintén egy kisebbség soraiból származó, magát kommunistaellenesnek valló Klaus Johannis visszavonta” – idézi fel a szerző.

A cikk emlékeztet arra, hogy a kitüntetést egy olyan becsületbíróság javaslata alapján vonta vissza az államfő, amely tagjainak java része a volt kommunista államapparátusban dolgozó, korrupcióért elítélt, nacionalista politikus. Johannis hivatalos indoklása az volt, hogy Tőkés László nem ismeri el Románia alkotmányát. „Az államfő nem vette a fáradtságot, hogy részletesen megindokolja lépését, kizárólag a becsületbíróság javaslata alapján döntött” – írja a Spiegel munkatársa.

A szerző emlékeztet arra is, hogy Johannis „a jól végzett munka országának” ígéretével nyerte meg 2014-ben a választásokat, demokratikus jogállamot, határozott korrupcióellenes fellépést ígért. Eddigi mandátumát azonban átgondolatlan döntések jellemzik. „Nagyon sok választója csalódott benne. Szemére hányják a dilettáns lépéseit és a hosszas hallgatásait” – olvasható a német magazinban.

A lap szerint a Johannis által meghirdetett korrupcióellenes küzdelem az államfő részéről szólamokban merül ki. „Amikor a Rise Project feltárta a vagyonnyilatkozatának rendellenességeit, az elnöki hivatal beérte egy szűkszavú cáfolattal” – idézi fel a cikk.

A lap említést tesz Klaus Johannisnak az Antena televíziók kilakoltatása kapcsán tett szerencsétlen kijelentéséről is, amelynek nyomán több tízezer korábbi facebookos követője hagyta cserben. „Az államfőnek ezek után is csak annyira tellett, hogy kijelentse: vette az üzenetet” – állapítja meg a szerző.

Kapcsolódók

Kimaradt?