Akár 5 millió dollár kártérítést is kaphat Bolíviától a 6 évre bezárt Tóásó Előd

Akár 5 millió dollár kártérítést is kaphat Bolíviától a terrorizmus vádjával 6 évre bezárt Tóásó Előd. Mint korábban írtuk, a szovátai származású férfitől az Egyesült Államok megtagadta a beutazást bíztosító vízumot, így nem tanúskodhat a New Yorkban kezdődő perén.  

A Bors utolérte New Yorkban a Magyar Nemzet újságíróját, a székelyudvarhelyi származású Lukács Csabát, aki Tóásóékat kísérte volna a bíróságra. Ő kiutazhatott, de a New York-i John Fitzgerald Kennedy Repülőtéren három órán keresztül vallatták, mert kiderült: az általa vezetett alapítvány vásárolta Tóásóék repülőjegyét. A kihallgatótiszt hárompercenként szajkózta, hogy ő csak a hazáját védi. Egész éjjel faggattak, már bezárt a reptéri terminál, mire elengedtek – mondta a lapnak.

Egyelőre nem tudni, milyen összeget remélhetnek kárpótlásként, de a Bors úgy tudja, hogy hasonló perekben a dél-amerikai országtól volt, aki ötmillió dollárt nyert. 

Tóásó Előd és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Tóásót és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. 

Kapcsolódók

Kimaradt?