Századvég: nőtt Orbán Viktor és a Fidesz népszerűsége

Akárcsak a Fidesz támogatottsága, Orbán Viktor magyar miniszterelnök megítélése is stabil a felnőtt lakosság körében – derül ki a Századvég Alapítvány február végén készített közvélemény-kutatásából. 

Ahogy a kutatóintézet legutóbbi pártpreferencia jelentésében rámutatott, a Fidesz–KDNP jelenleg stabilan őrzi vezető szerepét az ellenzéki pártokkal szemben. A teljes népesség körében 34, a biztos szavazók körében 46 százalékon áll.

A februári közvélemény-kutatás eredményeinek további elemzése rávilágít arra, hogy a magyar kormánypártok támogatottságával párhuzamosan a kormányfő kedveltsége stabilan a legmagasabb a parlamenti pártok vezetőinek mezőnyében. Jelenleg a felnőttkorú lakosság közel fele (49 százaléka) van kedvező véleménnyel Orbán Viktor miniszterelnökről.

Ami az ellenzéki pártok vezetőit illeti, Vona Gábor és Schiffer András követi a kormányfőt a népszerűségi rangsorban (jelentősen lemaradva, 28–28 százalékkal). Továbbra is Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József megítélése a legkevésbé kedvező (esetükben 17, illetve 15 százalék a pozitív vélemények aránya).

Az elmúlt egy év szimpátia adatait tekintve – a vizsgált politikusok körében – csupán Orbán Viktor esetében figyelhető meg trendszerű növekedés.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. február 20–25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?