Kilencvenhárom nap után abbahagyta éhségsztrájkját a palesztin újságíró

Kilencvenhárom nap után pénteken abbahagyta éhségsztrájkját Mohammed al-Kík palesztin újságíró, mert egyezségre jutott az izraeli hatóságokkal - adta hírül a Háárec című izraeli újság honlapja pénteken.

A megállapodás szerint június tizenhetedike helyett már május huszonegyedikén szabadon engedik al-Kíket, noha a lap szerint Izrael nem kötelezte el magát, hogy a továbbiakban nem fogja meghosszabbítani az őrizetbe vételt.

A válságos egészségi állapotban lévő al-Kík egyelőre az Izrael északi részén, Afula városban lévő kórházban marad gyógykezelésen, de ezentúl meglátogathatják rokonai, mert feloldották ezt a tilalmat.

Mohammed al-Kíket, a szaúdi al-Madzsd televíziós csatorna Ciszjordániában élő riporterét az izraeli hatóságok tavaly november 21-én adminisztratív őrizetbe helyezték. Ez azt jelenti, hogy vádemelés és bírósági ítélet nélkül is hat hónapig fogva tarthatják, és a fogva tartás idejét tetszőlegesen meghosszabbíthatják. A férfi november 25-én éhségsztrájkba kezdett fogva tartása és a rossz bánásmód elleni tiltakozásul. Megromlott egészségi állapotára tekintettel február elején az izraeli legfelsőbb bíróság felfüggesztette al-Kík adminisztratív őrizetét, de kikötötte, hogy a férfi a kórházat továbbra sem hagyhatja el. A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint al-Kík tagja a Hamász radikális iszlamista szervezetnek, amelyet Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tart nyilván. Az újságírót 2008-ban emiatt már tizenhat hónapos börtönbüntetésre ítélték. Al-Kík váltig állítja: csak újságírással foglalkozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?