2014 a Család Nemzetközi Éve lesz

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő december 6-án elsőként csatlakozott aláírásával a Nemzetközi Családfejlesztési Szövetségnek (International Federation for Family Development - IFED) a 2014-es év távlatában készült nyilatkozatához. A dokumentum célja az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya által kezdeményezett, a Család Nemzetközi Éve 20. évfordulója előtt tiszteleg.

Sogor csalad 2 resize

Megfogalmazását hosszas előkészítő munkálatok előzték meg. Idén június 5-én, Brüsszelben figyelemfelhívó szerepű szakértői szemináriumon a szociális kérdések iránt elkötelezett EP képviselők, az Európai Bizottság (EB) és a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development OECD) munkatársai kijelölték a 2014-es év családpolitikai stratégiájának főbb irányvonalait. Ezt követően, az ő útmutatásaik nyomán, 15 tagállamból 26 meghívott szakértő tárgyalt a közelgő évforduló jegyében tervezett akciókról, és ismertették az egyes tagállamok jó tapasztalatait.

Az IFED nemzetközi, független, non-profit civil szervezetek szövetségi hálózata, amelynek tevékenysége a családi élet és a házasság intézményét szolgálja; ENSZ-megfigyelői statussal rendelkezik. Az égisze alatt megfogalmazott nyilatkozat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 16. cikkelyének szellemében hangsúlyozza a családalapításhoz való jogot, és leszögezi: a társadalom nélkülözhetetlen alapköve a család, mely meghatározó szerepet játszik a társadalmi fejlődésben. Elsődlegesen (a család) felelős a gyerekek neveléséért, védelmezéséért, és szocializálásáért, az állampolgári és társadalmi értékek továbbadásáért, valamint a (család)tagok anyagi és a nem anyagi segítségnyújtásáért minden nemzedék számára.

A dokumentum - melynek szövege hamarosan online is olvasható lesz - arra ösztönzi a tagállamokat, hogy hangsúlyozzák és erősítsék a családbarát megközelítést a döntéshozatal minden szintjén. Vegyék figyelembe a családokat érintő társadalmi és gazdasági körülményeket, segítsék a családbarát intézkedéseket, amelyek célja, hogy a családok számára fenntartható, megfizethető és minőségi életkörülmények biztosítsanak, elismerve a családoknak a társadalmi kohézió-, valamint a gazdasági fejlődés elősegítésében játszott szerepét. Aláírói arra kérik a tagállamokat, hogy ismerjék el és a hívják fel a figyelmet család-munka egyensúly értékére a gazdaságban és a társadalomban; hogy fejlesszenek ki és biztosítsanak egy átfogó, jól ellátott és rugalmas szülői szabadságra való jogosultságot a család „élete" folyamán és az átmeneti időszakokban.

A dokumentum folyamatos párbeszéd biztosítását és partnerséget szorgalmaz a szociális döntéshozók és az érdekelt felek közt.
„A jelenlegi válság időszakában létfontosságú közös cél az, hogy a tagállamok ne csak elismerjék a támogatáshoz való jogot a családok számára, de minél több konkrét intézkedésekkel segítsék az egyedülálló szülőket, a kis-és nagy családosokat a szülők munkapiaci jelenlétét egyaránt. Legyen vége a generációk közti szegénység öröklődésének, és sikerüljön végre megfékezni a gyerekszegénység és az éhezés mértékét. Elengedhetetlen, hogy emberhez méltó életet élhessenek, hogy a gyerekek és a családok jólléti helyzete is javuljon" - nyilatkozta Sógor Csaba.

 

Kimaradt?