Tizenhét forradalmárnak ítélt meg 15 ezer eurót a strasbourgi emberi jogi bíróság

Románia ellen hozott ítéletet a strasbourgi emberi jogi bíróság, és kártérítést állapított meg az 1989-es romániai forradalom tizenhét áldozatának vagy hozzátartozóinak, amiért nem vizsgálták ki megfelelően ügyüket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden hozta nyilvánosságra az ítéletet, amely szerint a forradalom tizenhét áldozata vagy hozzátartozói fejenként 15 ezer euró kártérítést kapnak. Ők azért perelték be a román államot, mert nem vizsgálta ki megfelelő alapossággal a Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor megbuktatásához vezető 1989-es forradalom eseményeit, amelyek során mintegy 1200-an vesztették életüket, és több mint 3 ezren sebesültek meg.

Mint ismeretes, a katonai ügyészség tavaly októberben elutasította a forradalmárok érdekeit védő December 21. Egyesület kérését, hogy indítsák újra a nyomozást, és állapítsák meg, kit terhel büntetőjogi felelősség a sortüzekért, gyilkosságokért. 1989-ben számos városban tüzet nyitottak a karhatalmi erők a Ceausescu ellen tüntető tömegre, így sokan életüket vesztették, illetve megsebesültek.

Az egyesület a bírósághoz fordult jogorvoslatért, de a legfelső bíróság januárban megállapította, hogy a felperes nem perképes. Ezért több mint 300 akkori áldozat vagy azok hozzátartozói támadták meg bíróságon a katonai ügyészség elutasító döntését. Ebben a perben román bíróságon még nem született ítélet.

Romániát a strasbourgi bíróság nem először kötelezte kártérítés fizetésére ugyanezért. Tavaly januárban a forradalom 81 áldozata számára ítéltek meg összesen 832 500 euró kártérítést amiatt, hogy a román igazságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?