Kihátrálnak Mario Monti szakértői kormánya mögül?

Megvonta a Monti-kormány iránti bizalmát csütörtökön a jobbközép Szabadság Népe (PdL), bizonytalanná téve ezzel a szakértői kormány munkájának folytatását.Mario-Monti-007

A balközép Demokrata Párt (PD) szerint kormányválság állt elő. Anna Finocchiaro, a PD szenátusi frakcióvezetője kijelentette: Mario Montinak az államfőhöz kell mennie, miután a miniszterelnök elveszítette a parlamenti többséget és ezzel kormányválság állt elő.

A Szabadság Népe tartózkodott és nem szavazta meg a kormánynak a szenátusban csütörtökön napirenden szereplő gazdasági fejlesztési törvénycsomagját. A PdL így válaszolt Corrado Passera gazdasági fejlesztési miniszter csütörtöki televíziós kijelentéseire, miszerint Silvio Berlusconi esetleges politikai visszatérése "hátrafelé vinné Itáliát".

Maurizio Gasparri, a PdL szenátusi frakcióvezetője kijelentette, hogy a jobbközép párt a következő napokban dönti el, miképpen folytatja parlamenti munkáját.

A Monti-kormány halott - fogalmazott Roberto Calderoli, az Északi Liga szenátora.

A római szenátusban történtekre a milánói tőzsde azonnali zuhanással reagált.

Pierluigi Bersani PD-főtitkár összehívta a kormányt támogató párt vezetőségét, hangoztatva, hogy estére kiderül: a PdL puszta figyelmeztetésnek szánta-e a bizalom megvonását, vagy valóban kormányválságot akar kirobbantani néhány hónappal a tavaszi parlamenti választások előtt.

Sajtóértesülések szerint Monti a délutáni kormányülés után mehetne Giorgio Napolitano államfőhöz. A kormányülés többek között arról határoz, hogy a következő választáson a bíróság által elítélt jelöltek bekerülhetnek-e a római parlamentbe. A kérdés közelről érinti a novemberben adócsalásért első fokon elítélt Berlusconit, aki így kimaradhatna a parlamentből.

Berlusconi is a következő órákra ígérte annak bejelentését, hogy a PdL miniszterelnök-jelöltje lesz-e.

Kimaradt?