MCV-jelentések: biztató ígéreteket kapott a kormányfő Brüsszelben

Az Európai Bizottságnak még a jelenlegi mandátuma alatt véget vet Brüsszel a román igazságszolgáltatás megfigyelésének, és lezárja az éves országjelentések készítésének gyakorlatát.

Ezt ígérte Jean-Claude Juncker főbiztos kedden Dacian Cioloșnak. A miniszterelnök a brüsszeli találkozón erre úgy reagált: reméli, hogy Bukarestnek nem kell ehhez a 2020-ig tartó mandátum utolsó évét megvárnia – számolt be a Mediafax.

A két politikus közös sajtótájékoztatóján Juncker azt mondta: nagyon elégedett az új román kormánnyal, és Bukarest kétségbevonhatatlan előrelépéseket tett az igazságügyi reformok, a korrupcióellenes küzdelem terén, és hamarosan megteremtődnek az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus (MCV) lezárásának feltételei. Cioloș ezt azzal toldotta meg, hogy az MCV lezárása nem jelenti majd a romániai korrupcióellenes küzdelem végét.

A román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló legutóbbi országjelentést Brüsszel január végén hozta nyilvánosságra. A kormány már akkor jelezte: határidőt kér az Európai Bizottságtól, állapítsa meg, mikor állítja le az éves országjelentések készítésének gyakorlatát, mert Bukarest szerint megteremtődtek az MCV lezárásának feltételei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?