Iszlamisták ellen küzdő kurdokra lőttek török katonák

Tüzérségi támadást intézett a török hadsereg a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet aleppói állásai ellen.

A Népvédelmi Egységek politikai szárnya és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja is megerősítette a támadás hírét. A tüzérség a kurdok aleppói enklávéját, Afrint és a Mannag mellett elfoglalt légi támaszpontot lőtte.

A légi támaszpontot és egy szomszédos várost szerdán foglalták vissza iszlamistáktól szíriai kurd lázadók arab felkelőcsoportok támogatásával. Az iszlamisták 2013-ban foglalták el a térséget a kormányerőktől. Aleppóban ez volt az utolsó katonai bázis, amely még az iszlamisták kezén volt. A Reuters hírügynökség közlése szerint egy török kormányzati forrás is megerősítette a tüzérségi támadást a kurd állások ellen, ugyanakkor nem közölte az ágyúzás okát és kiterjedését.

A török miniszerelnök arról beszélt szombaton, hogy katonailag fog fellépni a Népvédelmi Egységek és annak politikai szárnya ellen, amelyet terrorszervezetnek tart.

Az egységes kurd nemzettől tartanak

Megfigyelők szerint az amerikai és orosz támogatással is bíró YPG fegyveresei az Iszlám Állam elleni harc egyik leghatékonyabb erejének számítanak, és a mannagi légi támaszpont elleni támadásig semlegesek maradtak a Bassár el-Aszad kormányának hadserege és az ellenzéki fegyveresek közötti konfliktusban. Feltételezhető, hogy a légi támaszpont elleni támadással az YPG az aleppói harcok zűrzavarát kihasználva akarja kiterjeszteni az általa ellenőrzött területet.

Ankara azonban nem nézi jó szemmel a kurdok katonai sikereit Irakban és Szíriában, mert attól tart, hogy határai mentén egy egységes kurd nemzet jöhet létre, amelyet nemzetbiztonsági kockázatnak tart különösen annak fényében, hogy délkeleti tartományaiban rengeteg kurd nemzetiségű lakos él.

Kapcsolódók

Kimaradt?