Mustárgázt vethet be nyugatiak ellen az Iszlám Állam

Vegyi fegyvert, leginkább mustárgázt vethet be az Iszlám Állam terrorszervezet nyugati célpontok ellen - mondta James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatója pénteken az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, azt állítva, hogy a terrorszervezet amerikaiak ellen akarja bevetni vegyi fegyvereit.

A fórum titkosszolgálati vezetőkkel folytatott panelbeszélgetésén kijelentette: elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak kijelentéséhez, hogy az Iszlám Állam rendelkezik vegyi fegyverrel - főleg mustárgázzal -, és számos esetben be is vetette azt.

Ez jelentős fejlemény, mert az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyver alkalmazásával próbálja meg érvényesíteni akaratát.

Horváth József titkosszolgálati szakértő szombat reggel a magyar M1 tévécsatorna műsorában elmondta, Szíriában és Irakban több olyan szakember is "gazdátlanná vált", akik képesek vegyi fegyvereket akár kezdetleges eszközökkel előállítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?