Forbes: Obama a világ legbefolyásosabb vezetője

Barack Obama vezeti idén a Forbes magazin listáját a világ legbefolyásosabb vezetőiről. A szerdán nyilvánosságra hozott lista szerkesztői úgy értékelték, hogy a politikai hatalom a befolyás szempontjából döntőbb, mint a gazdasági erő, mert a "top 10" közé hat politikus került. Az idei összesítés a bolygó 7,1 milliárd lakója közül 71-nek a nevét tartalmazza.obama

Obama mellett az tízes élbolyba bekerült még a politikai vezetők közül Angela Merkel német kancellár (2.), Vlagyimir Putyin orosz elnök (3.), Abdallah bin Abdel-Azíz szaúdi király (7.), Hszi Csin-ping (9.) kínai elnök és David Cameron brit miniszterelnök (10.). Az üzletemberek közül a legelőkelőbb, a 4. helyen Bill Gates, a Microsoft társalapítója áll. A Forbes a katolikus egyház fejét, XVI. Benedek pápát a világ 5. legbefolyásosabb személyeként könyvelte el.

Az első tízbe került két köztisztviselő is: Ben Bernanke (6.), a Federal Reserve és Mario Draghi (8.), az Európai Központi Bank elnöke.

A tavalyi 3. helyezett Hu Csin-tao kínai exállamfő lekerült listáról. Szintén nem szerepel a rangsorban az amerikai kormány két távozó minisztere, Hillary Clinton, a kül- és Timothy Geithner, a pénzügyek irányítója.

joaquin-guzman-loeraMark Zukerberg, aki tavaly szintén a tízes élbolyban volt, a Facebook rosszul sikerült tőzsdei bevezetése miatt a 25. helyre esett vissza, épp Rupert Murdoch konzervatív sajtómágnás elé. Dilma Rousseff brazil elnök tavaly óta négy helyet erősödött és a 18. helyen áll. A lista furcsaságai közé tartozik, hogy Joaquin Guzman Loera, a mexikói Sinaloa drogkartell vezetője a 63. helyre került.

A lap szerint a világ két legnagyobb hatalmú állama 2012-ben az Egyesült Államok és Kína.

Kimaradt?