Észak-Korea alapanyagot gyárt az atombombához

Észak-Korea újra plutóniumot gyárt - jelentette be James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) a keddi szenátusi meghallgatására beterjesztett írásos beszámolójában.

A tizenhat amerikai hírszerző szolgálat munkáját összehangoló Clapper szerint Észak-Korea újraindította a plutóniumot termelő reaktorát és heteken-hónapokon belül képes lesz készleteket felhalmozni a nukleáris fegyverek alapanyagául szolgáló hasadóanyagból.

Clapper emlékeztetett arra, hogy Észak-Korea 2013-ban jelentette be, hogy újraindítaná nukleáris létesítményeit, köztük a jongbjoni reaktort, amely plutóniumot is elő tud állíani, ezzel pedig lehetővé válna a diktatúra számára az atombomba előállítása is.

A jongbjoni reaktor újraindításáról már tavaly szeptemberben is felröppentek hírek, Clapper azonban most azt közölte, hogy Észak-Korea valóban plutóniumot gyárt a reaktorban.

A hírszerzési főnök egyébként arról is beszélt, hogy Irán tartja magát a nukleáris programja korlátozásáról szóló megállapodáshoz, de az iszlám köztársaság útjában nincs „áthághatatlan akadály” a nukleáris fegyver előállításának terén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?