Pénzügyi nehézségei miatt lehetett öngyilkos a mesterszakács

Számottevő pénzügyi nehézségei miatt követhetett el öngyilkosságot Benoit Violier francia-svájci mesterszakács, a Crissier-i l'Hotel de Ville étterem vezetője svájci lapértesülés szerint.

A negyvennégy éves férfit január 31-én találták holtan a lakásán, mint a rendőrség megállapította, halálát tűzfegyver okozta. Az ügyben folyik a nyomozás, a hatóságok szerint Violier önkezével vetett véget életének, a férfi nem hagyott hátra semmilyen búcsúlevelet családjának.

A három Michelin-csillagos éttermet vezető Violier jól ismert a gasztronómia világában, nemrég az általa vezetett étterem első lett a világ ezer legjobb éttermét felvonultató, a francia külügyminisztérium kezdeményezésére létrehozott La Liste elnevezésű rangsorban.

A Bilan című svájci pénzügyi hetilap szerint Violier egy hatalmas méretű pénzügyi csalás áldozatává vált, amelyet egy Sionban működő svájci borkereskedő cég, a Private Finance Partners agyalt ki. A ritka borokkal kereskedő cég 2015-ben több százezer frank értékben adott el drága borokat tucatnyi étteremnek, ám nem szállította le az árut.

Ugyanazokat a 20-40 ezer frank közötti áron eladott palackokat háromszor-négyszer is értékesítették a gyanútlan vevőknek, áldozataik között Violier mellett olyan más neves szakácsok találhatók, mint Frédy Girardet vagy Philip Rochat.

A Bilan szerint Violier étterme 800 ezer és kétmillió svájci frank értékben károsodhatott. A Private Finance Partners cég múlt év november végén csődbe ment, egyik brókerét még októberben őrizetbe vették.

Kimaradt?