Földi pokollá változtatta Tajvant a földrengés

A legutóbbi híradások szerint legalább tizenégyen meghaltak, és több mint 460-an megsebesültek a 6,4-es földrengésben szombat hajnalban Tajvanon. 

Legkevesebb 120 felnőtt és 52 gyerek holléte, állapota ismeretlen. A helyszínen önkéntesek írják össze a rokonoktól kapott nevek alapján az egyelőre eltűntként kezeltek listáját. Mivel a hétfőn beköszöntő holdújév miatt sokan keresték fel családtagjaikat, elképzelhető, hogy egyes otthonokban a szokásosnál többen tartózkodtak.

A mentők elmondták, hogy több helyről hallottak a romok alól segélykiáltásokat, de egyelőre biztonságos körülményeket kívánnak teremteni, elhárítják az ingatag épületdarabok jelentette veszélyt.

A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, amelynek több kerületében lakóépületek, egyéb építmények dőltek össze, rongálódtak meg. A közösségi médiát drámai képekkel árasztották el az ott élők.

Tizenhárom érintett épületből 8 dőlt romba, köztük két magas, 16-17 emeletes ház, továbbá 5 súlyosan megrongálódott. A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, míg csaknem hatezer lakásban nincs villany.

A több mint 1500 főt kitevő katasztrófamentők, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak. Munkájukhoz kosaras darukat, munkagépeket, létrákat használnak, a magasból két helikopter segíti őket. A helyszínre 30 tagú egészségügyi személyzetet küldtek. Legalább 380 embert szállítottak kórházba.

A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.

FRISSÍTÉS: A legfrissebb információk szerint sérültek száma megközelíti az 500-at, 155 ember pontos holléte és állapota egyelőre ismeretlen. A mentők a túlélők utáni kutatást az éjszaka folyamán is folytatják - számolt be a tajvani média helyi idő szerint szombaton késő este.

A helyszínen mintegy 4900 mentő dolgozik, 24 mentőkutyával, valamint 146 járművel és öt helikopter is a rendelkezésükre áll. Eddig csaknem 350 embert helyeztek biztonságba, közülük 257-et emeltek ki a romok közül.

A kimenekítettek elhelyezésére átmeneti szállásokat alakítottak ki, de szállodák sora ajánlott fel legalább 3 napra díjmentesen szobákat az átmenetileg hajléktalanná váltak számára. A rászorulóknak önkéntesek 15 helyszínen meleg ételt osztottak.

Az oktatási tárca közölte, hogy elsősorban Tajnan és Kaohsziung területén 289 iskolaépületben keletkezett kár, egy általános iskolás diáklány meghalt, 7 megsérült a földrengés során. Az agrárszektort, illetve a helyi gazdálkodókat körülbelül 306 ezer amerikai dollárnak megfelelő kár érte.

A legfrissebb hírek szerint helyreállt az áramszolgáltatás annak a 173 ezer lakásnak a többségében, ahol a katasztrófa miatt órákon át nem volt villany, de 899 otthonban továbbra sincs. A 400 ezer háztartásból, ahol a vízszolgáltatás szünetelt, 150 ezerben már van folyóvíz. Az illetékesek azt is közölték, hogy Tajvan három atomreaktorának működésében nem okozott zavart a földrengés.

A dél-tajvani vasúti közlekedésben továbbra is vannak fennakadások, de egy korábban lezárt vonalon helyreállt a gyorsvonatok forgalma. A késések 68 ezer ember utazását hátráltatták a holdújévi utazások finisében.

Mindezzel egy időben országos adakozás indult, amelynek során vállalatok, segélyszervezetek, magánszemélyek eddig már 23,9 millió amerikai dollárnak megfelelő összeg gyűjtöttek össze. A kínai Vöröskereszt 303 ezer dollárnak, míg a makaói 50 millió dollárnak megfelelő segélyt ajánlott fel.

A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt, 15 kilométeres mélységben. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért.

Kapcsolódók

Kimaradt?