Szlovéniában ismét tüntettek a korrupció ellen

Több ezren tüntettek hétfőn ismét Szlovénia nagyvárosaiban, nagyrészt incidensek nélkül, a "helyi, az állami politikai és gazdasági elitek" és a korrupció ellen.

szloveniaAz ország második legnagyobb városában, Mariborban több mint tízezer, a költségvetési megszorítások és a korrupció miatt elégedetlen ember vonult utcára. A tüntetési hullám ebben a városban kezdődött a múlt hónapban Franc Kangler polgármester és a városvezetés állítólagos korrupciós ügyei és nepotizmusa ellen. Tüntetések voltak a fővárosban, Ljubljanában, valamint Celjében és Velenjében is.

Mariborban a tiltakozók a polgármester elleni jelszavakat hangoztattak, bár ő ismételten megerősítette, nem szándékozik távozni hivatalából. A tüntetők elégettek egy rendőrt jelképező bábut is. A hétfői maribori tüntetés jóval szelídebb volt, mint az egy héttel ezelőtti, erőszakba torkolló demonstráció, bár a petárdadobálás, a rakétázás most sem maradt el.

Ljubljanában 3-4 ezres tömeg vonult a városközpontba, de a rendőrség nem engedte őket a városházához, mert az egyik közeli téren sok kisgyermekes család részvételével éppen egy karácsonyfa felállítása és kivilágítása zajlott. A rendőrség több embert őrizetbe vett fegyverek birtoklása miatt.

A kelet-szlovéniai Celjében először tartottak tiltakozó nagygyűlést mintegy kétezer ember részvételével. Egy embert őrizetbe vettek, mert állítólag megtámadott egy rendőrt.

A Facebook közösségi portálon szerveződő tüntetések sorozatában, az utcára vonult emberek számát tekintve a hétfői volt az eddigi legnagyobb tiltakozó megmozdulás Szlovéniában.

Kimaradt?