Kétszáz kilométeres dugó Moszkva és Szentpétervár között

Szemtanúk szerint vasárnapra 200 kilométer hosszúra nőtt a forgalmi dugó Oroszország egyik legfontosabb közlekedési főútvonalán, miközben ezt a közlekedésrendészet cáfolja és azt állítja, hogy a főként kamionokból álló sor nem több 55 kilométernél.moszkva

A Moszkvát Szentpétervárral összekötő autópályán pénteken, a sűrű havazás, majd az azt követő ónos eső miatt kialakult közlekedési káoszról a Rosszija 24 állami hírtelevízió Összeomlás az M10-esen címmel számolt be.

A televízió az Interfax hírügynökségre hivatkozik, amelynek egy kamionsofőr arra panaszkodott, hogy több kollégájával együtt már harmadik napja áll, vagy éppen araszol a Szentpétervár felé vezető sávban. Az ételük és az üzemanyag egyre fogy, nem látnak semmilyen segítséget, sokan közel vannak ahhoz, hogy az idegeik felmondják a szolgálatot.

A kamionsofőr elmondása szerint a gépjárművekkel arra haladók már a Moszkvától 70 kilométerre lévő Klin városnál találkoznak a forgalmi dugóval. Tver városában önkéntesek élelmiszert és ivóvizet gyűjtenek a Moszkvából Szentpétervárra menet elakadt járművekben utazóknak.

A közlekedésrendészet sajtószolgálata cáfolta, hogy az M10-es autópályán 200 kilométerre dagadt volna a közlekedési dugó, sőt - szerintük - az lassan feloszlik.

Az állami televízió helyszíni tudósítója elmondta: egy kilométert nyolc óra alatt tettek meg Tver városnál, hogy kijussanak az autópályán rostokoló kamionosokhoz. Több száz gépjárműről van szó, és a gépkocsivezetők között pánikhangulat uralkodik - mondta a riporter.

A Finnországba tartó egyik kamionsofőr szerint az a legrosszabb, hogy semmilyen információjuk nincs, így azt sem tudják, hogy mikor indulhatnak tovább. A riporter elmondta: bár a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei melegkonyhát és melegedőket állítottak fel a Moszkva-Szentpétervár autópályán, de azokhoz sokan nem jutnak el. Egy személygépkocsi vezetője arról számolt be: harmadik napja hiába próbálkozik azzal, hogy visszatérjen Szentpétervárra.

A Rosszija elnevezésű, M10-es jelzésű oroszországi fő közlekedési útvonalon pénteken előbb a havazás, majd az ónos eső nehezítette meg a közlekedést, mert az autópálya-felügyelet nem kezdte el idejében az úttest megtisztítását.

Kimaradt?