Jobbik: „bekeményedni látszik a román hatalom

A Jobbik Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Románia magyarországi nagykövete meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés külügyi és nemzeti összetartozás bizottságainak rendkívüli, együttes ülésén.

Szávay István, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: azért javasolták a bizottságok összehívását, mert Erdélyben az elmúlt hónapokban több magyarellenes intézkedést is lehetett tapasztalni. Úgy fogalmazott: „szomorúan tapasztaltuk, hogy az elmúlt hónapok során Románia ismét visszafelé indult el a demokrácia és a kisebbségi jogok útján".

A magyarországi képviselő szerint nem csak arról van szó, hogy számos, régóta sérelmes ügyben nincs megoldás. Az elmúlt hónapokban „bekeményedni látszik a román hatalom" – fűzte hozzá. „Szomorúan látjuk", hogy a magyar külügyminisztériumnak nem sok szava volt az Erdélyben történtekhez – mondta.

Az ellenzéki politikus példaként a Szovátán egy magánház udvarán felállított Wass Albert-szobor ügyét, az Ismerős Arcok együttes sepsiszentgyörgyi koncertjén történt rendőri fellépést említette, de kitért arra is, hogy marosvásárhelyi civileket megbüntettek, mert kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki.

A jobbikos képviselő szóvá tette, hogy a hatóságok semmilyen bizonyítékkal nem álltak elő az ügyben, hogy miért tartóztatták le Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét. Tényleges bizonyítékok bemutatása nélkül ugyancsak letartóztatták Szőcs Zoltánt, a HVMI erdélyi elnökét – mondta.

Szávay István közölte, a nemzeti összetartozás bizottsága esetében megvannak a rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírások, mert frakciótársával, Ander Balázzsal támogatják azt.

Hozzátette: a külügyi bizottság esetében Gyöngyösi Márton (Jobbik) egyeztet a pártokkal a hiányzó egyetlen aláírás érdekben. Megjegyezte, a külügyi bizottság másik jobbikos tagja Vona Gábor pártelnök, aki szombaton parlamenti válaszlépést sürgetett az erdélyi magyarok elleni román intézkedések miatt. Elmondta, a rendkívüli ülést január 12-ére kezdeményezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?