Németország kiáll Izrael biztonsága mellett

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök berlini látogatása előtt öt nappal Angela Merkel német kancellár megerősítette szombaton, hogy hazája kiáll Izrael biztonsága mellett. A brit külügyminiszter viszont az újabb izraeli telepbővítési tervvel kapcsolatban adott ki aggódó közleményt.

Merkel a kormány honlapján, szokásos heti üzenetében ismét leszögezte, hogy a német politika egyik alapelve: "Izraelnek nem csak joga, hanem kötelessége is megvédeni állampolgárait". Németország mindig azt szorgalmazta: az izraeliek és a palesztinok a lehető leghamarabb újítsák fel a béketárgyalásokat, hogy Izrael mellett minél előbb megalakulhasson a palesztin állam - emlékeztetett a kancellár.merkel-netanyahu-310111-540x304

A december 5-6-ai tárgyalásokon a német és az izraeli vezetők a kétoldalú gazdasági és tudományos együttműködésről és diákcsereprogramokról tárgyalnak.

William Hague brit külügyminiszter mindeközben kifejezte erős aggályát azzal kapcsolatban, hogy Izrael pénteken bejelentette: rövidesen engedélyezi 3000 új lakás felépítését Kelet-Jeruzsálemben, illetve ciszjordániai telepeken. Netanjahu arra válaszul döntött így, hogy a palesztinok kezdeményezésére az ENSZ-közgyűlés magasabb szintre emelte státusukat a világszervezetben.

Hague arra kérte Jeruzsálemet, hogy vonja vissza döntését. A palesztinok és az Egyesült Államok már tiltakoztak a terv ellen.

Kimaradt?