Halálra ítélték Egyiptomban a Mohamed-film készítőit

Halálra ítélték Egyiptomban szerdán azt az amerikai férfit és hét állítólagos, egyiptomi kopt segítőjét, aki felelős a muzulmán világot szeptemberben feldühítő, iszlámgyalázó film készítéséért.steve-seiden

Az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című amerikai amatőr film előzetesének internetes bemutatása után számos muzulmán lakosságú országban tiltakozó megmozdulásokat tartottak. A film Mohamed prófétát is negatív beállításban ábrázolja.

Az egyiptomi bíróság a vádlottak távollétében hozta meg ítéletét a több álnevet használó, a perben Mark Basseley Youssef néven azonosított amerikai férfi és hét - szintén az Egyesült Államokban élő - társa ellen. A bírák a nemzeti egység megsértésében, az iszlám vallás elleni nyilvános támadás vádjában, valamint hamis információ terjesztésében találták bűnösnek a kopt keresztény közösséghez tartozó egyiptomi állampolgárokat.

A vádlottak közül a sajtó megkeresésére többen tagadták, hogy közük lenne a film készítéséhez.

A szerdán hozott halálos ítéletet januárban még egy fellebbviteli fórum is megvitatja Egyiptomban. A Kaliforniában élő Youssef jelenleg egy amerikai börtönben ül, mert a hatóságok szerint megsértette egy korábbi büntetéséhez kapcsolódó feltételes szabadlábra helyezésének előírásait.

Kimaradt?