„Házilag gyártott” Máért-nyilatkozatot írt alá Tőkés László

Tőkés László csak a sajtóban megjelentek hatására, egy héttel a Magyar Állandó Értekezlet ülése után írta alá a Máért zárónyilatkozatát, pontosabban a dokumentumnak egy házilag kinyomtatott változatát.

Mint megírtuk, a fideszes európai parlamenti képviselő csütörtök esti közleményében azt állította, hogy a médiában megjelentekkel ellentétben aláírta a Máért december 3-i ülésén elfogadott nyilatkozatot. Sajtóirodája képet is mellékelt egy dokumentumról, amelyen valóban szerepel az aláírása. „Tekintettel arra, hogy a sajtóhoz a dokumentum aláíráslistájának egy korábbi, nem végleges változata jutott el, ezúton mellékeljük a Tőkés László szignóját is tartalmazó listát” – olvasható a közleményben.

Ám az EP-képviselő biztos nem az eredeti zárónyilatkozatot írta alá, és erről éppen a közleményéhez csatolt fotó árulkodik. A képen látszik, hogy Tőkés László egy lefénymásolt dokumentumot látott el kézjegyével, sajtóirodája ezt szkennelte be, és küldte szét a médiának.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság december 9-én, szerdán küldte ki a résztvevőknek és a sajtónak a végleges dokumentumot, ezen még nem szerepelt az EP-képviselő szignója. „Mellékelten küldöm a december 3-án megrendezésre került XIV. MÁÉRT ülés végleges, aláírt zárónyilatkozatát” – írta a kísérőszövegben az államtitkárság sajtóreferense. Ugyanaznap jelent meg a nol.hu-n így írás arról, hogy Tőkés László nem volt hajlandó felszólalni a Máért budapesti ülésén, és az összes Kárpát-medencei magyar párt által szignált, autonómiát követelő nyilatkozatot sem írta alá. Ez a cikk késztethette az EP-kéviselőt a csütörtök esti "pontosításra"

A Maszolnak az ülés egyik résztvevője is megerősítette, hogy Tőkés László utólag írta alá a zárónyilatkozatot, mert az ülésről már délben elment, még az ebéden sem maradt. A záródokumentumot a délután folyamán véglegesítették, de az EP-képviselő ekkor már nem volt jelen.

Forrásunk szerint a volt püspököt az bántotta, hogy a szervezők közölték vele: a korábbi gyakorlattól ellentétben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nevében csak egy ember szólalhat fel az ülésen. Erre reagálva az ülésen azt mondta: majd írásban közli észrevételeit, és átadta a szót az EMNP elnökének, Szilágyi Zsoltnak.

„Tőkés László érezhetően vérig sértődött a szervezők kérésén. Potápi Árpád kérlelte, hogy mégis mondjon beszédet. Erre azt válaszolta: ő pontos instrukciót kapott arra, hogy csak egy ember beszélhet a két szervezet nevében, és nem szólalt fel” – mesélte forrásunk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?