Schengen megőrzése mellett álltak ki a belügyminiszterek

A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet egységének feltétlen megőrzése mellett érveltek a pénteki brüsszeli európai uniós belügyminiszteri tanácskozás résztvevői - hangsúlyozta Felkai László, a budapesti Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, aki Magyarországot képviselte az ülésen.

A tanácskozás után az illetékes uniós biztos azt mondta, csak akkor lehet hatékonyan fellépni a menekültválság kezelésében, ha a tagországok betartják a szabályokat. A magyar államtitkár újságíróknak elmondta, hogy egy úgynevezett mini Schengen lehetősége nem vetődött fel az európai külső és belső határok védelméről, a határátlépés szigorításáról folytatott vitán.

Az egység megőrzésének és az ellenőrzések bevezetésének a módjáról az egyes országok eltérően vélekednek ugyan, de mind az Európai Bizottság, mind a tagállamok a schengeni szabályozás megtartása mellett képzelik el Európa egységét - jelentette ki az államtitkár.

A politikus elmondta, hogy az a korábbi magyar álláspont, amellyel kapcsolatban Magyarország kezdetben egyedül, majd a V4-es országokkal közösen érvelt, s amely szerint első lépésként az unió külső határainak védelmét kell megoldani, az ülés vitaanyagában megjelent és egyértelmű támogatást kapott.

A határellenőrzéssel kapcsolatban az ülésező politikusok megállapodtak a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásának részleteiről - közölte az államtitkár. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megállapodás értelmében az utasadatokat hat hónapig kell megőrizni. A PNR bevezetését legfeljebb két év múlva meg kell kezdenie minden tagállamnak, s az első körben minden harmadik országból érkező utasra érvényes lesz. Az adatok kiadása a légitársaságok számára kötelező lesz - tette hozzá az államtitkár.

A brüsszeli sajtóértekezleten Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arról beszélt, hogy a belső uniós határellenőrzéseket lebontó schengeni szabályrendszer kizárólag akkor működhet, ha a tagállamok betartják a szabályokat.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?