Putyin: Allah elvette a törökök józan eszét, amikor lelőtték a gépünket

Oroszország nem fogja fegyvereit csörgetni, nem várhatók tőle ideges és hisztérikus válaszlépések, de Törökország meg fogja bánni, hogy lelőtte a Szu-24-es orosz vadászbombázót - jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hozzátette: az orosz katonák Szíriában saját hazájukért harcolnak.

„Készen álltunk arra, hogy Törökországgal együttműködjünk a legkényesebb ügyekben is, talán még szorosabban, mint a szövetségeseik. Csak Allah tudja, miért lőtték le gépünket. Úgy tűnik, Allah meg akarja bűntetni Törökország hatalmon levő klikkjét és ezért vette el a józan eszüket” – fogalmazott Putyin a Russia Today beszámolója szerint. 

Putyin az orosz nemzethez idézett hagyományos évértékelő parlamenti beszédében nagy teret szentelt a terrorizmus elleni harcnak és az orosz vadászgép lelövésének. Kijelentette, hogy egymagában egyetlen ország sem győzheti le a nemzetközi terrorizmust, kiváltképpen olyan helyzetben, amikor az országhatárok gyakorlatilag átjárhatók, és a világ egy új népvándorlással áll szemben. Minden civilizált országnak kötelessége hozzájárulni a terrorizmus felszámolásához, és nem nyilatkozatokkal, hanem tettekkel kell bizonyítania szolidaritását - mondta.

Putyin beszéde előtt a képviselők egyperces csenddel emlékeztek meg a Szíriában elesett két orosz katonáról: a szíriai-török határon török vadászgép által lelőtt orosz vadászbombázó pilótájáról és a gép navigátorának mentésében részt vevő helikopter személyzetének egy tagjáról. A parlament termében jelen voltak az elesett katonák hozzátartozói is.

Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy Oroszország számára a Szíriában tevékenykedő szélsőségesek jelentik a legnagyobb veszélyt. Felhívta a figyelmet arra, hogy közülük sokan Oroszországból vagy más FÁK-tagországokból valók.

Kimaradt?