A dél-tiroli Bozen a legélhetőbb olasz város

Az alpesi Bozenben (olaszul Bolzano) lehet a legjobban, a déli Tarantóban a legrosszabbul élni - állapította meg az IlSole24Ore című gazdasági napilapnak az olaszországi városok kínálta életminőségről végzett idei felmérése.bozen

A százhét megyeszékhelyen évről évre megismételt vizsgálat a városlakók életszínvonalát, a helyi munkapiacot, a közszolgáltatások minőségét, az egészségügyet, a környezetvédelmet, a közbiztonságot és a szabadidős lehetőségeket hasonlítja össze.

A Trentino-Alto Adigében (Dél-Tirolban) levő, közel százötezer lakosú Bozen a tavalyi első helyezett Bolognát váltotta le, mely egy év alatt a tizedik helyre esett vissza. Az első tíz olasz város között egyébként ugyanazok szerepelnek, mint 2011-ben, még ha más sorrendben is. Bozent csupa észak-olaszországi megyeszékhely követi: Siena, Trento, Rimini, Trieszt, Parma, Belluno, Ravenna, Aosta, Bologna.

A dél-tiroli autonóm régió fővárosa 1995 óta harmadszorra nyerte el a legélhetőbb olasz város címét.bolzano-piazza

Az utolsó helyre a pugliai Taranto került, amely a legjobb osztályzatot a közbiztonságra kapta, de abban is az ötvennegyedik helyen szerepel a városok közötti versenyben. Tarantóban főleg az rontja az életminőséget, hogy lakosainak csak hat százaléka fiatal, és ennél is kevesebb a fiatal vállalkozók aránya. A városban komoly problémát jelent a környezetszennyezés is.

Közbiztonság tekintetében a szardíniai Oristano kapta a legjobb minősítést, Rimini az egymás utáni negyedik évben a város által kínált szabadidős tevékenységekben bizonyult elsőnek, Milánó a lakosai által élvezett jólétben, Bologna a környezetvédelemben és az egészségügyi szolgáltatásokban emelkedik ki a többi közül.

A nagyvárosok között Milánó tizenhetedik, Róma huszonegyedik lett az összesített listán.

Kimaradt?