Budapest: a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény

A mezőgazdasági miniszter által felvetett, a kürtőskalács hagyományos román termékként tervezett regisztrációjával kapcsolatban a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium (FM) arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által jegyzett oltalom nem földrajzi árujelző, ezáltal nem köthető sem országhoz, sem egy adott néphez; ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény.

Achim Irimescu tárcavezető hétfői parlamenti bizottsági meghallgatásán beszélt arról, hogy hagyományos román termékként regisztráltatná az Európai Unióban a kürtőskalácsot.A tárcavezető elmondta, hogy a kürtőskalácsról beszélt magyar hivatalos személyekkel, akikkel egyetértettek abban, hogy ez román, azaz romániai termék. 

Az FM kifejtette, az oltalom a bejegyzett elnevezésre vonatkozik és az ilyen elnevezéssel forgalmazott terméket a termékleírásban foglalt receptúra szerint kell előállítani. A termékleírás elfogadásához szükséges egyeztetések már megkezdődtek, ebben minden érdekelt fél, így mind a magyarországi, mind a romániai érintettek részt vehetnek - írták.

Az FM arról is tájékoztatott, hogy a kürtőskalács kiemelkedő nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről idén januárban. Ezen kívül  a sütemény Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkező termék, amely egyedülálló hagyományos előállítási módjában és kiemelkedő jelentőségű történetét és a mai fogyasztó ízlést tekintve.

Tánczos Barna, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja, volt mezőgazdasági államtitkár a Maszolt úgy tájékoztatta, hogy a regionális kötődés meghatározó egy levédett hagyományos termék esetében

"Bizonyítani kell, hogy a terméket több évtizede ugyanazon recept alapján egy adott régióban készítik. A regionális kötődés tehát alapfeltétel, ezért nem tudta Magyarország levédeni a kürtőskalácsot hagyományos székely-magyar termékként" - magyarázta a szakember. Az uniós eljárásról bővebben itt olvashat

A Magyarországon bejegyzett Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2013. decemberében a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM) kezdeményezte, hogy hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az EU-ban. A VM 2014 júniusában azt közölte, hogy a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította a bejegyzés kérését.    

A székelyföldi vezetők álláspontját az ügyben itt olvashatja

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?