Kilőtték az Iszlám Állam vezérének konvoját, de túlélte

Az iraki légierő csapást mért vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet önjelölt "kalifáját", Abu Bakr al-Bagdadit szállító konvojra, de kórházi források és helyi lakosok szerint a terroristavezér túlélte a támadást.

A légicsapásról az iraki hadsereg tájékoztatott közleményében. Bagdadi konvojával az IÁ parancsnokainak találkozójára tartott Anbár tartományba. A légierő célba vette a találkozó helyszínét is. A támadásban meghalt vagy megsebesült az IÁ több vezetője.

A hadsereg tájékoztatása szerint Bagdadi sorsa nem ismert. "Gépkocsival elszállították. Még mindig nem tudni semmit az egészségi állapotáról" - fogalmazott közleményében.

Röviddel a hadsereg bejelentése után azonban a Reuters hírügynökség kórházi forrásokra és helyi lakosokra hivatkozva jelentette, hogy Bagdadi nincs a halottak között. Így értesült a Sky News Arabia hírtelevízió is.

Bagdadi, eredeti nevén Ibrahim Avad al-Badri, két évvel ezelőtt kiáltotta ki magát az általa létrehozott "kalifátus", az Iszlám Állam kalifájává. Egy pánarab hírtelevízió szeptember végén adott hírt arról, hogy az észak-iraki Moszulból Anbár tartomány székvárosába, Ramádiba tette át székhelyét, hogy személyesen irányítsa a kormányerők elleni hadműveletet. Megérkezése után több utasítást adott ki az IÁ vezető gárdáját érintő változásokról a harci szellem növelése és az iraki hadsereg és fegyveres csoportok elleni új hadjárat elindítása érdekében.

Az IÁ tavaly nyáron kezdett támadó hadműveleteket Irak északi részén. Jelenleg az ország területének mintegy harmadát - Anbár tartomány 80 százalékát - tartja ellenőrzése alatt, illetve nagy területeket ural Szíriában is.

Kapcsolódók

Kimaradt?