A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett nyerte az idei Nobel-békedíjat

A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett nyerte az idei Nobel-békedíjat - jelentették be pénteken délben Oslóban. A csoport december 10-én veszi át a 8 millió svéd koronával járó díjat.

A méltatás szerint a csoport a 2011-es tunéziai jázminos forradalom után az ország plurális demokráciájának építéséért tett erőfeszítéseiért kapta a díjat.

A norvég Nobel-bizottság indoklása szerint csoportot 2013-ban hozták létre, amikor a demokratizálódási folymatot az összeomlás fenyegette a politikai gyilkosságok, társadalmi lázongások miatt. A célja a békés politikai folyamat kialakulásának elősegítése, illetve polgárháború megakadályozása volt.

A Kvartett a civil társadalom olyan szervezeti alkotják, mint a tunéziai szakszervezeti szövetség, az Ipari, Kereskedelmi és Kézműves Konföderáció, az emberi jogi liga, illetve az ügyvédi kamara. A Nobel-bizottság kiemelte, hogy a szervezetek közösen, és nem külön-külön kapták az elismerést, mivel együtt közvetítői, illetve hajtó erői voltak a békés demokratikus fejlődésnek Tunéziában.

Merkel és a pápa is esélyes volt

A Nobel-békedíj idei nagy esélyesei között emlegették Angela Merkel német kancellárt, Ferenc pápát, Denis Mukwege kongói orvost, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat, a Novaja Gazeta című orosz újságot, valamint az amerikai és az iráni külügyminisztert együtt. A fogadóirodáknál közülük is kiemelkedett a menekültek befogadásáért kiálló (emellett az ukrajnai fegyveres konfliktus kezelésében is kulcsszerepet játszó) Angela Merkel, igaz, az utóbbi napokban már változások mutatkoztak a német bevándorláspolitikában, így többen felvetették: talán mégsem lenne szerencsés, ha a kancellár megkapná a díjat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?