Pénteken délben jelentik be a Nobel-békedíjast

Romániai idő szerint pénteken délben jelentik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét: az egyik legesélyesebb várományos Angela Merkel német kancellár.

A norvég fővárosban pénteken jelentik be a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét. A fogadóirodák szerint az egyik legesélyesebb várományos Angela Merkel német kancellár az ukrán válság és kiváltképp a menekülthullám kezelésében nyújtott munkája miatt. 

Esélyesként tartják számon még Ferenc pápát, Denis Mukwege kongói orvost, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat, és a Novaja Gazeta című orosz újságot is. Az eritreai származású, jelenleg Svájcban élő Mussie Zerai orvos neve is felmerült nemrég, ő azoknak az embereknek segít, akik a Földközi-tengeren bajba kerülnek.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjalapító svéd Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. 

A norvég Nobel-bizottság romániai idő szerint déli 12 órakor hirdeti ki a nyertest, akinek majd december 10-én kell átvennie a 8 millió svéd koronával járó díjat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?