A menekültek behívása okozza majd Angela Merkel vesztét?

Bár Angela Merkel továbbra is kiáll amellett, hogy szeptember elején beengedték az országba a Magyarországon várakozó menekülteket, a németek többsége már hibának tartja ezt és döntő hányaduk korlátozná a menekültek beengedését.

A németek többsége már hibának tartja a Magyarországról elindult menedékkérők regisztráció nélküli beengedését, és úgy véli, hogy a menekülteket az útjukba kerülő első biztonságos országnak kell befogadnia, Németországban pedig befogadási moratóriumot kell bevezetni - mutatta ki egy reprezentatív felmérés, amelyet kedden ismertetett a német sajtó.

A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntést kezdetben a német lakosság kétharmada üdvözölte. A GfK kutatóintézet felmérése alapján viszont megváltozott a társadalmi légkör, és a lakosság 59 százaléka már hibának tartja a döntést, amelyről Angela Merkel kancellár a napokban egy interjúban kétszer is kijelentette, hogy helyesnek tartja és most is ugyanúgy meghozná.

Az ország keleti részén, a volt NDK területén élők 69 százaléka szerint rossz döntés volt a Magyarországról Ausztrián keresztül érkezett tömeg beengedése. Bajorországban, ahol a legtöbben átlépték a német határt, 55 százalék vélekedik így. A német lakosság 90 százaléka szerint korlátozni kell a Németországban befogadandó menekültek számát, és 72 százalék támogatja, hogy rendeljenek el menedékkérő-befogadási moratóriumot.

A német lakosság több mint négyötöde, 78 százaléka úgy véli, hogy a menekültekről az első olyan biztonságos országnak kell gondoskodnia, amelyet a hazájukból elmenekülő emberek elérnek. Ez rendszerint nem Németország.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?