Meghalt Göncz Árpád volt köztársasági elnök

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel. Temetéséről később intézkednek.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

1922. február 10-én született Budapesten. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 1963-ban szabadult. A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa volt.

1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Tisztségét 2000-ig viselte.

Néma felállással emlékeztek az életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre az Országgyűlésben kedden délután. Az ülésteremben az elnöklő Hiller István jelentette be a volt államfő halálát."Már életében legenda volt" - mondta Hiller István Göncz Árpádról. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké.

Államfőként törvények százait ellenjegyezte, normakontroll kérésére feljogosító jogkörével kilenc alkalommal élt. Egy alkalommal ő maga kezdeményezett törvényt: indítványozta a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni gyűlöletre uszítás bűncselekménnyé nyilvánítását. Elnöksége idején ő volt Magyarország legnépszerűbb politikusa.

Göncz Árpád életében több kitüntetésben részesült, sok rangos egyetem fogadta díszdoktorává, több város díszpolgárává. 2000-ben az amerikai kormány díjat alapított a tiszteletére, melyet évente adnak olyan magyar embernek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a demokrácia és az emberi jogok érvényesítésében.

2012-ben, 90. születésnapja alkalmával gyermekei elhatározták a Göncz Árpád Alapítvány létrehozását az író-műfordító-politikus életének és munkásságának bemutatására, az 1956-os forradalom emlékének, a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolására, valamint művei és róla szóló művek megjelentetésének elősegítésére.Utolsó éveiben az egykori államfő kerülte a nagyobb nyilvánosságot - bár ritkán adott interjút is -, utolsó hivatalos szereplése 2013-ban volt, mikor részt vett egy róla szóló könyv bemutatóján.

Göncz Árpád idős korából fakadó betegeskedése miatt már csak egyre ritkábban hagyta el budai lakását, főleg családjával töltötte hétköznapjait.

Orbán: tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt

Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett - írta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök. Az MTI-hez eljuttatott részvétnyilvánításban a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége együttérzését fejezi ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának.

MSZP: Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt

Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával. A volt köztársasági elnök a védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi - közölte az MSZP elnöke kedden az MTI-vel. Tóbiás József közleményében azt írta, szívből gyászolja Göncz Árpádot, aki számára mérce, példa és jelkép is.

Az ellenzéki politikus szerint elnöki pályafutása örök mérce minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz. Tóbiás József osztozik a család gyászában és azon van, hogy a szocialisták, méltók legyenek Göncz Árpád a népet szolgálni kívánó, érzékeny és mindig az elesettek érdekeit néző politikájához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?