Angela Merkel a Nobel-békedíj legnagyobb esélyese

Jövő pénteken jelentik be, hogy ki kapja idén a Nobel-békedíjat, és a legvalószínűbb befutó Angela Merkel német kancellár a menekültpolitikája és az ukrajnai konfliktus békés rendezésében játszott szerepe miatt – idézte a brit sajtót az Origo.

A díjra jelöltek nevét a legnagyobb titokban tartják, ezért az átadása előtti napokban mindenki azt találgatja, ki lesz majd a befutó. A Nobel-bizottság mindössze annyit erősített meg, hogy idén 276 jelölt van a díjra – számolt be a Telegraph. Kristian Berk Harpviken, az oslói Békekutató Intézet igazgatója azonban, aki minden évben publikál egy szűkebb jelöltlistát, Merkelt tippeli győztesnek.

„Idén Angela Merkel kapja majd békedíjat – mondta újságíróknak. – Ő az egyetlen, aki kezébe vette az erkölcsi marsallbotot, és a menekültkérdés európai értelmezését teljesen átfordította” – tette hozzá. Ráadásul sokak szerint már az ukrajnai válság rendezésében játszott szerepéért is megérdemelné a kitüntetést.

A német közvélemény azonban Merkel ellen fordult menekültügyben. Az ARD televízió számára készített felmérés eredménye szerint a támogatottsága 54 százalék alá esett, ami 2011 óta a legalacsonyabb.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?