Engedetlenség miatt bíróság elé állítják a katalán elnököt

A katalán legfelsőbb bíróság beidézte a tartomány elnökét a függetlenségről szóló "alternatív" népszavazás tavaly november 9-i megtartása miatt. Artur Mas ellen az a vád, hogy engedetlenséget tanúsított az alkotmánybíróság döntésével szemben - közölte a testület kedden Barcelonában.

Az alkotmánybíróság döntéseivel szemben tanúsított engedetlenség gyanúja miatt három katalán vezetővel, köztük a tartomány elnökével szemben indított eljárást a katalán legfelsőbb bíróság. Tavaly ugyanis a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a november 9-re kiírt katalán függetlenségi népszavazás megtartását, majd a helyette összehívott "alternatív" véleménynyilvánító konzultációt is, amelyet viszont a katalán kormány ennek ellenére megrendezett.

A történtek miatt 32 feljelentés jutott el az illetékes legfelsőbb bíróságig, amelyekben törvénytelenséggel vádolták a katalán elnököt, a kormányt és más, magas rangú politikusokat. A feljelentések többségét megalapozatlannak ítélték a bíróságon.

Artur Mas katalán elnöknek október 15-én kell bíróság elé állnia. Rajta kívül helyettese, Joana Ortega és Irene Rigau regionális oktatásügyi miniszter is kapott idézést.

Artur Mas tavaly azzal érvelt a referendum megrendezése mellett, hogy a katalán népnek joga van saját sorsáról dönteni, míg a spanyol kormány az alkotmányra hivatkozott, amely kimondja: csak országos szinten lehet népszavazást tartani.

A mostani bírósági idézés két nappal azután érkezett, hogy Katalóniában parlamenti választásokat tartottak, amelyen a függetlenségért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártömörülés szerezte meg a legtöbb szavazatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?