A függetlenségpártiak győztek Katalóniában

A Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés nyerte a vasárnapi katalán parlamenti választásokat.

A katalán választási iroda honlapán az adatok 99,67 százalékos feldolgozottságánál a Junts a szavazatok 39,57 százalékát szerezte meg, ami a 135 fős parlamentben 62 mandátumot jelent. Amennyiben az eredmény nem változik, akkor az abszolút többséghez szüksége lesz a választásokon önállóan induló, szintén függetlenségpárti, Népi Egység (CUP) által bejuttatott 10 képviselő támogatására is.

A választások második helyezettje a Ciudadanos lett, amely magát középpártként határozza meg, 25 képviselői hellyel. A harmadik a szocialista párt 16, a negyedik a Spanyolországban jelenleg kormányzó Néppárt (PP) és a baloldali Catalunya Sí que es Pot (Katalónia, igen lehetséges) 11-11 mandátummal, ötödik pedig a függetlenségpárti CUP 10 mandátummal.

A választási részvétel felülmúlt minden korábbi katalán választást, a választók 77,44 százaléka adta le szavazatát az 5,5 millió választásra jogosult közül.

Artus Mas: „Nyertünk!”

A Junst pel Sí (Együtt az igenért) katalán függetlenségi párttömörülés vasárnap éjjel, még a szavazatok számlálása közben - a hivatalos eredmény közzététele előtt - bejelentette győzelmét a katalóniai parlamenti választásokon. "Nyertünk" - mondta Artur Mas, jelenlegi katalán elnök este negyed 11 előtt nem sokkal, a szavazatok 76 százalékos feldolgozottságánál a párttömörülés választási központjánál összegyűlt tömegnek, akik katalán zászlókat lengettek és azt skandálták: "Függetlenség, függetlenség".

Az elnök hangsúlyozta: dupla győzelmet arattak, nyert az igen és a demokrácia. Mint mondta, tudják, hogy rengeteg munka áll előttük, de a győzelem hatalmas erőt, és nagy legitimitást ad ahhoz, hogy előrevigyék ezt a projektet. Véleménye szerint az elmúlt 35 évben példátlan, 77 százalékos részvételi arány a bizonyíték azoknak, akik tagadták, hogy ez a választás a függetlenségről szól. Egyúttal kérte, hogy mindenki ismerje el Katalónia és a függetlenség győzelmét.

Felhevült indulatok

Artur Mas katalán elnök szavazatának leadását követően a szavazóhelyiségnél összegyűlt újságíróknak azt mondta: ez nagy győzelem a demokrácia számára minden akadály ellenére, amelyet a központi kormányzat gördített eléjük, hogy dönthessenek Katalónia politikai jövőjéről.

A szavazóhelyiségnél mintegy százan gyűltek össze, spanyol zászlót lengettek, transzparenseken követelve, hogy Spanyolország függessze fel Katalónia autonómiáját, amelyre az alkotmány 155. cikkelye lehetőséget ad. "Katalán vagyok és spanyol" - kiabálták. Néhányan válaszul azt skandálták: "függetlenség, függetlenség".

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó Néppárt (PP) listavezetője, miután leadta szavazatát, úgy értékelte, hogy a magas részvételi arány "reményt keltő".

A sajtóbeszámolók szerint a szavazóhelyiségek előtt egész nap hosszú sorok kígyóztak. Az ott dolgozók és maguk a szavazók is mind azt mondták, hogy választáson ennyi embert még nem láttak Katalóniában. Volt, ahova újabb urnákat kellett kiszállítani.

Barcelonában az erkélyeket, balkonokat napközben ellepték a katalán zászlók, sokan a szeptember 11-i függetlenségi felvonulás hivatalos pólóját viselték ezen a napon. Mindeközben a turisták tömegei zavartalanul látogatták a város látványosságait. Sokan nem is tudták, hogy épp választásokat tartanak, más azt mondta, hogy nem érdekli, és akadt olyan brit, aki a skót népszavazáshoz hasonlította az eseményt.

Az El País című napilap online, percről-percre adott tudósításában megszólaltatott egy 103 éves asszonyt, aki elmondta, hogy eddig minden szavazáson részt vett, és szerinte bármilyen eredmény is születik, abból vita lesz.

Madridban fasiszta, katalánellenes dalokat énekelnek

Az egyre nyilvánvalóbbá váló függetlenségpárti győzelem utcára hívta Madridban a katalán elszakadást ellenzőket. Az alábbi, a Twitter közösségi oldalon megosztott fényképen az egységállam hívei óriási spanyol zászlóval vonultak az egyik madridi térre és a Franco-korszakból visszamaradt fasiszta, katalánellenes dalokat énekelnek.

Cikkünk frissül

 

Kapcsolódók

Kimaradt?