Nemzetközi közvetítéssel közel a gázai tűzszünet

A konfliktusban közvetítő egyiptomi elnök szerint közel a megegyezés a felek között, Izrael ezért kedden befejezheti a Gázai övezet bombázását. A Hamász ugyanakkor továbbra is rakétákat lő ki, Gázaváros felett pedig olyan szórólapokat dobott ki az izraeli légierő, amelyek otthonuk elhagyására sürgetik a lakosokat.epulet

Tűzszünet órákon belül?

Izrael várhatóan még kedden beszünteti a Gázai övezet elleni „agressziót", jelentette be Mohamed Murszi egyiptomi elnök, aki szerint az izraeli és a palesztin fél közötti tűzszünetről szóló tárgyalások órákon belül pozitív eredménnyel zárulnak. Egyiptom vezetésével indultak tűzszüneti tárgyalások a két fél között Kairóban. Az izraeli akció hét nappal ezelőtti kezdete óta már legalább 110 palesztin és három izraeli halt meg.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hamarosan Ban Kimun ENSZ-főtitkárral közösen tart sajtótájékoztatót, ami arra utal, hogy bejelenthetik a tűzszünetet. Netanjahu azt mondta, hogy Izrael kész egy hosszú távú megoldáson dolgozni a gázai konfliktusban. Ban Kimun pedig elítélte a Gázából indított rakétákat, de visszafogottságra sürgette Izraelt. A Hamász egyik szóvivője azt mondta Kairóban a BBC-nek, hogy kedd éjszaka életbe lép a tűzszünet.ban-kimun nabil-al-arabi

Szórólapokat is ledobtak

Egy izraeli tisztviselő kedden azt mondta, hogy 48 órán át biztosan nem indul szárazföldi offenzíva, amíg tartanak a tárgyalások a tűzszünetről. Az AFP szerint ugyanakkor az izraeli hadsereg olyan szórólapokat dobott ki a levegőből már Murszi bejelentésének idején Gázaváros fölött, amelyekben arra figyelmeztetik a lakosokat, hogy azonnal hagyják el az otthonukat, és menjenek a városközpont felé.

Sokan ezt egy közelgő szárazföldi offenzíva jeleként értékelték, de a folytatódó légicsapásokra is utalhat. Az üzenetekben az is szerepel, hogy „tartsák távol magukat a Hamász épületeitől, és más olyan terrorszervezetektől, amelyek veszélyt jelenthetnének az életükre."

Kedden napközben is folytatódtak az izraeli légicsapások és a Hamász rakétázásai is, de a helyszínen tartózkodó tudósítók szerint már kevésbé voltak intenzívek a harcok. Kora délután hangos robbanást lehetett hallani Jeruzsálemben, egy rakéta egy közeli faluban csapódott be. Gázavárostól északra Murszi bejelentése után  is kilőttek három rakétát Izrael felé.

Kimaradt?