Donald Trump növelte előnyét a vetélytársaival szemben

Tovább növelte előnyét vetélytársaival szemben Donald Trump ingatlanmágnás az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok mezőnyében és elérte a 32 százalékos támogatottságot a párt szavazóinak körében - derült ki a CNN és az ORC csütörtökön nyilvánosságra hozott közös közvélemény-kutatásából.

A CNN-ORC mérésekben idén még a Fehér Házra pályázó politikusok egyikének sem sikerült átlépnie a 30 százalékos határt. Trump a legutóbbi, augusztusi szondázás óta 9 százalékpontnyit erősödött. Az övénél is nagyobb, 10 pontos növekedést mutattak ki Ben Carson visszavonult idegsebésznél, aki most 19 százalékkal áll a második helyen. (A hibahatár 4,5 százalékpont.)

Jeb Bush volt floridai kormányzó 4 pontot gyengülve 9 százalékra esett vissza. Ted Cruz texasi szenátor 7, Mike Huckabee volt arkansas-i szenátor és Scott Walker wisconsini kormányzó egyaránt 5-5 százalékon áll, a többiek támogatottsága pedig csak 3 százalékos vagy annál is csekélyebb.

 Trump népszerűsége a nők és a diplomások körében is nőtt: az előbbi csoportban 13 ponttal, 33 százalékra, az utóbbiban pedig 12 ponttal, 28 százalékra. A Teadélután mozgalom hívei között Trump 41, Carson 21, Cruz 11 százalékos támogatottságot élvez. A republikánusok 51 százaléka szerint Trump, 19 százaléka szerint Bush, 11 százaléka szerint pedig Carson fogja elnyerni a párt hivatalos jelölését.

Konfrontálódik a riválisaival

Eközben a New York-i médiamágnás folytatja a konfrontálódást riválisaival. "Nézzék meg ezt az arcot! Szavazna bárki is erre? El tudják képzelni, hogy ez lenne az új elnökünk arca?" - kérdezte Trump Carly Fiorinával kapcsolatban a Rolling Stone magazin online kiadása szerint, amikor meglátta a HP volt vezérigazgatóját a televízióban nyilatkozni. A republikánusok éllovasa később úgy nyilatkozott, hogy nem Fiorina fizikai megjelenését, hanem a személyiségét támadta.

Donald Trump verbális összetűzésbe keveredett Carsonnal is, aki kétségbe vonta vallásos hitének mélységét. A milliárdos azt állította vetélytársáról - aki az első idegsebész volt, aki sikeresen választott szét sziámi ikreket -, hogy egy középszerű orvos, akihez képest még Bush is olyan, mint az Energizer-elemek reklámnyuszija. Ben Carson erre azt válaszolta, hogy nem hajlandó belemenni egy ilyen gladiátorharcba.

Bernie Sanders lehagyta Hillary Clintont

 A demokratáknál fontos fejlemény, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor a Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatásának csütörtökön közölt adatai szerint befogta, sőt, lehagyta Hillary Clinton volt külügyminisztert az előválasztási küzdelem első fordulóját rendező Iowában. A mérés szerint Sanders 41, Clinton pedig 40 százalékon áll abban az államban, amely 2016 február 1-jén tartja jelöltállító gyűléseit. Ezek eredménye rendszerint jelentős lélektani befolyást gyakorol majd a jelöltségért folytatott harc további menetére.

 A mérés, amelynek hibahatára plusz-mínusz 3,4 százalékpont, Joe Biden alelnök esetében, aki még nem döntött arról, hogy beszáll-e a Fehér Házért folytatott küzdelembe, 12 százalékos támogatottságot mutatott ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?