Hillary Clinton először ismerte el: hibázott az e-mail-ügyben

Először fejezte ki sajnálkozását kedden Hillary Clinton, a demokraták legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsa amiatt, hogy az Egyesült Államok külügyminisztereként nem a hivatalos elektronikus levelezési rendszert használta, hanem a saját szerveréről kommunikált.

„Sajnálom. Vállalom a felelősséget és igyekszem annyira nyílt lenni, amennyire csak lehet" - jelentette ki Clinton egy, az ABC televízió híradójában lejátszott videofelvételen. Az amerikai diplomácia volt vezetője hétfőn az AP hírügynökségnek nyilatkozva is megbánást tanúsított az ügy miatt, ám leszögezte, hogy nem szükséges amiatt bocsánatot kérnie, mert amit tett, azt a tárca engedélyével tette. Szeptember elején Clinton az MSNBC adásában azért a "zavarért" két bocsánatot, amelyet az e-mail-használata okozott.

A Clinton elektronikus levelezése körül kibontakozott, elhúzódó vita sokat ártott a politikus népszerűségének. Az elnökjelölt-aspiráns politikai nézeteinek kifejtését a probléma háttérbe szorította, és a volt first ladyt a közvélemény-kutatások egybehangzó eredményei szerint az amerikaiak többsége nem tartja szavahihetőnek.

Márciusban derült ki, hogy Clinton tárcavezetőként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta a hivatalos rendszer helyett. Ezt ő kényelmi okokkal magyarázta, azzal, hogy csak egyetlen okostelefont kívánt magánál tartani. Az ügy, párhuzamosan a Clinton Alapítvány finanszírozásáról és támogatói köréről nyilvánosságra került visszásságokkal, sokat ártott a politikus megítélésének.

Az elnökválasztási kampány során témává vált e-mail-ügy 2014 nyarára nyúlik vissza, amikor a külügyi tárca jogászai - egy, a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott támadással kapcsolatos kongresszusi adatkérelem nyomán - felfedezték, hogy nincsenek minden vonatkozó irat birtokában. 

2014 októberében a diplomáciai tárca felkérte négy volt vezetőjét, hogy szolgáltassa be a birtokukban lévő e-maileket. Decemberben Clinton, aki 2013 elején távozott hivatalából, 55 ezer oldal terjedelmű, mintegy 30 ezer hivatalos levelet bocsátott a minisztérium rendelkezésére. (Stábjának tagjai utóbb elismerték, hogy ezek közül több hiányzik.) A politikus emellett közölte, hogy a szintén mintegy 30 ezer tételből álló magánlevelezését töröltette a szerverről.

Kapcsolódók

Kimaradt?