A német lapok bírálják Orbán Viktort: „Mi van már ezzel a Magyarországgal?”

Nem kíméli Orbán Viktort és kormányát a német nyelvű sajtó a menekültválságban vitt szerepéért.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lap Mi van már ezzel a Magyarországgal? címmel közölte írást Stephan Löwensteintől, aki egyebek között kifejtette, hogy Orbán Viktorról gyakran mondják, hogy jól érzi, mit kíván a magyar nyilvánosság, de sok magyar választó már belefáradt az "állandó harci retorikába" és a "szakmailag gyakran nem megfelelő" eredményekkel járó "törvényhozási rögtönzésekbe", olvasható az MTI összefoglalójában.

Az utóbbi időszak belpolitikai fejleményeit, köztük a parlamenti kétharmados többség elvesztését vázolva hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor "ebben a helyzetben a migrációt tette meg legfőbb kampánytémájává". Ennek része a "sugalmazó kérdésekkel" operáló hangulatfelmérés, a plakátkampányok, beszédek, interjúk, és az "eléggé hatástalan", de hatalmas jelképes jelentőséggel bíró "határkerítés" is.

Ugyanakkor mindez nem azt jelenti, hogy Orbán nem gondolja valóban komolyan mindazt, amit a migráció témájában elmond - tette hozzá Löwenstein.

A szintén német Süddeutsche Zeitung Orbán dühöngése címmel közölte hétvégi számában Cathrin Kahlweit kommentárját, amely szerint "Orbán durva világképében Magyarország áldozat".

A miniszterelnök azon igyekszik, hogy "a kis országot mint szigetet az óceánban elzárja a nemzetközi válságoktól", mert úgy gondolja, hogy Magyarország "egy nép, egy hit, egy eszme", és ennek így is kell maradnia. Ez a politika "történelmietlen, nem keresztényi és embertelen", és még csak nem is "realista" - vélekedett a Süddeutsche Zeitung szerzője.

A Spiegel Online hírportál Menekültkáosz Magyarországon: buta, elbizakodott, Orbán címmel Keno Verseck kommentárját, amely szerint Orbán Viktor "tudatosan engedte elmérgesedni a menekültválságot országában", és számára "csak egy a fontos: a következő választási győzelme". A szerző egyebek között úgy vélekedett, hogy Orbántól nem várható "emberséges, fenntartható hozzájárulás a válság megoldásához", mert "szüksége van az eszkalálódásra és a polgárháborús helyzethez hasonlító körülményekre".

Az ARD német televízió Uniós menekültpolitika - európai helyett önző címmel közölte Kai Küstner kommentárját, amely szerint a menekültválságban az egyes államok önző magatartása a meghatározó, aminek többnyire belpolitikai oka van, és az EU-nak szolidárisabban kell viszonyulnia a menedéket kereső emberekhez, "vagy szétesik".

Az egoista magatartás "leghangosabb" képviselője Orbán Viktor, aki "nyilvánvalóan tart attól, hogy országában a konkurencia jobbról megelőzi", és "ezért félelmet gerjeszt" - írta az ARD szerzője, hozzátéve: "legfőbb ideje, hogy Merkel beszéljen párttársával".

Bécs és Berlin gyorsan és helyesen cselekedtek. Nagy elismerés illeti az osztrák, és mindenekelőtt a burgenlandi hatósásokat, hogy néhány óra alatt megszervezték több ezer menekült átvételét. Ezt a "herkulesi" feladatot nehezítették a "minden másnak, csak éppen együttműködőnek nem nevezhető" magyar hatóságok is, amikor nem voltak hajlandóak a buszokkal még egy rövid szakaszon Ausztrián belül szállítani a menekülteket. Ez is része a "bosszantásoknak", amit a magyar fél részéről az elmúlt napokban tapasztalni lehetett - írja a Der Standard című liberális osztrák napilap vasárnap.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyilvánvalóan "zálogtárgyul" használta fel a menekülteket uniós szinten folytatott tárgyalásain annak érdekében, hogy több uniós támogatást kapjon - vélekedik vezércikkében Alexandra Föderl-Schmid, a lap főszerkesztője. "Ezt akár a menekültek rovására elkövetett politikai zsarolásnak is lehet nevezni, mindenesetre az emberi 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?