A Keletitől gyalog indult el Ausztria irányába több száz menekült

Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A rendőrség azt közölte: megteszik a szükséges lépéseket. Beszámolónkat frissítjük.

22.00: Elég nagy a feszültség most az M1-es autópályán a menekültek között, mert a menet elején haladók szeretnének tovább gyalogolni, ám a csapat másik része, főleg az asszonyok és gyerekek egyszerűen nem bírják tovább – írja az Index.

19.50:  Ahol a Keleti pályaudvarról elindult illegális bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát - mondta az MTI kérdésére Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti sajtótájékoztatóján, Budapesten. A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezeli a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800 együtt haladó migránssal. 

18.12: A csoport a fővárosból az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán halad, a járművek a belső sávban közlekedhetnek. Az úton lévő csoporthoz időközben többen csatlakoztak, létszámuk körülbelül 1000 fő. Köztük sok az újságíró és a civil is. A közlekedési rend fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárást hajt végre.

17.00. A menekültek áttörték a rendőrségi zárat az M1-M7-es autópálya kivezető szakaszán.

16.20: A menet - amelynek az elején feltűnt egy EU-s zászló is - elérte az M1-M7-es kivezetőjénél lévő benzinkutat, majd nem sokkal később a főváros határát is. A benzinkútnál többen is vizet és gyümölcsöt adtak a menetelőknek, akik elfogadták a segítséget.

16.17: A rendőrség szakaszos lezárásokat hajt végre a fővárosban a mintegy 500 útnak indult bevándorló miatt. 

16.15: Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni. 

15.40: Valamivel délután két óra  (román idő szerint három óra) után a menet a BAH-csomóponthoz ért, és a felüljárón haladt tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A tömeg egyszer már megállt, hogy bevárja a lemaradt időseket. Kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyához értek, ahol a menet megállt, hogy ismét bevárja a lemaradókat.

14.50: A menet átért az Erzsébet hídon Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. A menekültek a hídon a járdán közlekedtek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban haladó tömeget.

Az Index számításai szerint egy tapasztalt hosszútávgyaloglónak 50 órába telne eljutni Bécsig.

14.45: A menet eleje elérte az Erzsébet hidat, a rendőrök továbbra is a buszsávra és a járdára tereli a menetet, illetve a menet elején is rendőrök vannak. A menekültek a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba.

Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelébe, az Osvát utca magasságában, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik menekültet.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket. Erről azonban bővebben nem beszélt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?