Pattanásig feszült a helyzet a budapesti Keleti pályaudvarnál

Menekültek ezrei és rendőrök százai néztek farkasszemet a szerdai nap folyamán a budapesti Keleti-pályaudvarnál. Már hétfő óta feszült a helyzet a környéken, a hatóságok ugyanis akkor ürítették ki a pályaudvart, és azóta nem engedik felszállni a bevándorlókat a Németországba tartó vonatokra.

Szerda délután már kisebb dulakodás is kialakult a helyszínen, az Origo információi szerint azért, mert a Keletivel szemben lévő árkádok alatt a menekültek meglopták az egyik zöldségest. A pályaudvarnál rendőrautók, rabomobilok jelentek meg, és elvitték a menekültek egy részét. A kemény rendőri fellépést a menekültek felháborodva fogadták.

Már napközben nagy volt a feszültség, a menekültek többször megpróbálták áttörni a rendőrök sorfalát, és bejutni a pályaudvarra, hogy visszaváltsák a vonatjegyüket. Ezek az Origo szerint inkább elkeseredett próbálkozások, semmint veszélyes akciók voltak, ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy a migránsok szerdán sem tudnak elutazni.

 "Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) csütörtöki számában megjelenő vendégkommentárjában, amelyből a konzervatív német lap szerdán közölt részleteket online felületén. A FAZ ismertetése szerint a miniszterelnök írásában figyelmeztetett, hogy "robbanás" fenyegeti egész Európát, és védelmébe vette az ideiglenes műszaki határzár felépítését. Orbán Viktor azt írta, hogy az Európai Unió "elhibázott bevándorláspolitikát" folytat, és "felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt". Hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a külső határok védelme.

Szerda este egy rendőrségi autóból arra szólították fel a menekülteket, hogy menjenek le a Keleti pályaudvar aluljárójába, illetve a kijelölt tranzitzónába - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. A tudósító beszámolója szerint kezdett kiürülni a Baross tér, egyre kevesebben vannak a helyszínen, és már nem skandálják az eddig hangoztatott rigmusokat.

A délutáni beszámolók szerint a menekültek egy csoportja hergelte a többi bevándorlót a Keleti pályaudvar előtt, a Baross téren. Két csoportban voltak a tüntetők, az egyik a főbejáratnál, a másik az egyik oldalsó bejáratnál. Az M1 tudósítójának megfogalmazása szerint a "kemény mag" hergelte a többieket, folyamatosan azt skandálva, hogy "Németország, Németország!".

A Keleti pályaudvaron egyébként rengeteg szíriai menekült is van, érvényes vonatjeggyel, akik Németországba szeretnének eljutni, miután a német kormány jelezte, hogy minden szíriai menekültet befogad. A magyar hatóságok azért nem engedik el őket, mert szerintük előbb regisztrálniuk kell őket a menekülttáborokban, s csak utána mehetnek tovább. Az uniós szabályok szerint ugyanis amíg nem bírálják el a menedékkérelmüket, addig nem hagyhatják el az országot

 

Kapcsolódók

Kimaradt?