Szappanba rejtett kokainnal buktattak le egy 91 éves férfit

Victor Twartz nyugdíjas szájsebész Újdelhiből érkezett haza Sydneybe, amikor július 8-án 27 csomag szappanba rejtve 4,5 kilogramm kokaint találtak nála. A repülőtéren letartóztatták, de később óvadék fejében elengedték. A bíróság kedden október 6-ára tűzte ki ügyének tárgyalását, ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik.

A rendőrségi beszámolók szerint Twartz indiai útja előtt az interneten ismerkedett össze néhány emberrel, akik feltehetően kihasználták hiszékenységét. Bár a rendőrség tudomást szerzett a férfi e-mailes levelezéséről, nem akadályozták meg, hogy elhagyja Ausztráliát. 

David Stewart, a szervezett bűnözéssel foglalkozó rendőri csoport parancsnoka közölte, vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a nyugdíjast becsapták és kihasználták. Ugyanakkor hozzáfűzte, bizonyos figyelmeztetésekkel igyekeztek rávezetni arra, hogy bajba kerülhet, de mint mondta, végül mindenki maga dönt arról, hogy mit tesz.

Twartz az ausztrál médiának azt mondta, internetes ismerősei hazatérésekor, az újdelhi repülőtéren bíztak rá egy csomagot, amiről azt mondták, ajándékba küldik valakinek Ausztráliában. Mikor kedden távozott  a bíróságról, egy riporter megkérdezte, máskor is kihasználták-e már, mire azt felelte, "örökké, örökké".

Wayne Buchhorn, ausztrál szövetségi rendőri vezető felhívta arra a figyelmet, hogy nemcsak azt vonják felelősségre, aki tudatosan csempész be drogot Ausztráliába, hanem az is vád alá kerülhet, aki tudomásán kívül visz be kábítószert a csomagjában, akár elővigyázatlanságból, akár szándékos nemtörődömségből.

Kimaradt?