Kurd harcosok százaival végeztek az török légitámadások

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadócsoport mintegy 260 fegyverese halt meg és több százan megsebesültek az elmúlt hétben a török légierő észak-iraki támadásaiban - közölte szombaton az Anadolu török hivatalos hírügynökség.

A jelentés szerint a sérültek között van Nurettin Demirtas, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) elnökének, Selahattin Demirtasnak a testvére, aki csatlakozott az észak-iraki hegyvidéken rejtőzködő kurd felkelőkhöz. A török hatóságok azzal vádolják a közelmúltbeli parlamenti választások egyik nyertesének tartott HDP-t, hogy a PKK szövetségese. Az iszlamista-konzervatív ankarai hatalom a pártelnök fivérének lépését is a két kurd párt összejátszásának jeleként értékelte.

Az Anadolu szerint pénteken a török légierő huszonnyolc F-16-os vadászbombázója 65 támadást hajtott végre a PKK rejtekhelyei és lőszerraktárai ellen. Előző napon 80 harci gép vett részt a bevetésekben, több mint száz célpontra mértek csapást.

A PKK nem adott tájékoztatást a légierő támadásainak áldozatairól.

A török légierő egy héttel ezelőtt, július 24-én indított légi hadjáratot egyszerre a PKK és a Szíria és Irak nagy területeit elfoglaló Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásai ellen. Míg azonban a PKK ellen légicsapások tucatjait hajtotta végre, csak három olyan bevetésről volt hivatalos bejelentés, amely az IÁ ellen irányult.

A légi hadjárat megkezdésének napján engedélyezte Törökország az IÁ ellen harcoló, amerikaiak vezette nemzetközi koalíció számára az összes légi támaszpontjának használatát.

Kimaradt?