Holttestet találtak a vízben, egy férfit továbbra is keresnek a Balatonban

A szombati magyaországi vihar után éjszakáig folytatták a mentési munkákat a Balatonnál, sokan a vízirendőröknek, a vízimentőknek és az önzetlen hajósoknak köszönhetik életüket, két férfi Balatonfürednél eltűnt a vízben még a vihar előtt, akiket nem találtak meg, egy vasárnap vízben talált férfiholttest azonosítása folyamatban van - értesült az MTI több forrásból.

Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról számolt be az MTI-nek, hogy még a vihar előtt eltűnt két férfi a vízben Balatonfürednél, akiknek a keresése eddig nem vezetett eredményre. Egyikük egy vízibicikliről, másikuk egy vitorláshajóról került a vízbe. Vasárnap reggel találtak egy férfiholttestet a közeli partokon, amelynek azonosítása folyamatban van.

A vízintőkhöz többtucatnyi segélyhívás érkezett szombaton a vihar miatt, főként gyerekeket, családokat kellett menteni hajókról késő éjszakáig, a lehorgonyozva otthagyott járművek mentése még zajlik.

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e a Balaton hosszában átúszására szombat délután indított rekordkísérlet, Tar Mihály elmondta: a rekordkísérlet a vízimentők biztosításával zajlott, és a célba érés előtt két kilométerrel fel kellett adni a vihar keltette nagy hullámok miatt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombaton a délutáni órákban rendelték el a legmagasabb, II. fokú viharjelzést a Balatonon, amikor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összes hajóegysége elkezdte értesíteni a nyílt vízterületen tartózkodó fürdőzőket, közlekedőket a várható viharról. 

A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérés érkezett a rendőrökhöz. A vízirendőrök 21 ember életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba. A vihar alatt a tó közepén óránként 110,8 kilométeres sebességű szelet mértek. 

A tájékoztatás szerint sok hajós értékelte túl a tudását, és a hajója képességeit, járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal lesodorta a fedélzetről az utasokat. Siófok előtt egy vitorlásról lecsúszott két nő számára a közelben hajózók dobtak mentőövet és kísérték figyelemmel őket a mentőhajó megérkezéséig.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint a Balaton déli oldalán fákat csavart ki, és vezetékeket szakított le az erős szél szombaton, ami miatt 97 helyszínen volt szükség a tűzoltók beavatkozására éjszaka. Főként megrongált lakóépületekhez, útra és vasúti sínekre dőlt fák eltávolításához riasztották az egységeket. 

Villámcsapás okozott erődtüzet a Kiskunsági Nemzeti Parkban. 55 hektár ősborókás kapott lángra Orgovány és Kaskantyú között. A tűz oltását a hatalmas hőség és a szél mellett az is nehezítette, hogy a tűz elért egy korábban lőtérként használt területet is, többször lehetett robbanások hangját hallani.

Balatonszárszón például húszméteres jegenyefát csavart ki a szél, amit a vasúti felsővezeték tartott meg, és sikerült szakadás előtt eltávolítani. Siófokról több bejelentés érkezett: három autót, lakóépületeket és kerítéseket rongáltak meg a kettéhasadt, kidőlt fák, letört faágak. Szántód és Balatonszemes kempingjének fáit is megtépázta a vihar, előbbi helyszínen egy kőris a vizesblokkra dőlt, utóbbi területén egy sátor és egy személyautó sérült meg, amikor kidőlt egy fa. Személyi sérülés egyik helyen sem történt.

Pusztaberénynél a vasúti forgalmat veszélyeztette egy sínekre dőlt kőris. Zamárdiban több helyen letört faágak akadályozták a közúti közlekedést. A település egyik családi házának udvarán egy kidőlt nyárfa összetört egy személyautót. Balatonlellén egy üdülő tetejét bontotta meg a szél. A mentési munkákba a környező települések tűzoltói is bekapcsolódtak.

Kapcsolódók

Kimaradt?