Szobrot állítanak IV. Béla királynak Besztercebányán

Szobrot állítanak Besztercebányán IV. Béla magyar királynak, aki 760 évvel ezelőtt városi rangra emelte a települést, amely ma az ötödik legnagyobb város Szlovákiában.

 Az ötlettel Stanislav Mičev, a helyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) Múzeumának igazgatója állt elő. "Már több éve igyekszem az elképzelést megvalósítani, a tervem most végre megértésre lelt az önkormányzatnál is" - mondta az MTI-nek. Megjegyezte: teljesen természetesnek tartja, hogy az uralkodónak, aki a városi rang odaadományozásával sokat tett Besztercebányáért, szobra legyen a városban és azt is hozzátette, hogy a kezdeményezésnek az önkormányzati képviselők és a helyi lakosok körében is nagyon pozitív a visszhangja.

A magyar uralkodónak állítandó emlékmű egy talapzatra helyezett, életnagyságú mellszobor lesz, amelyet várhatóan a történelmi városháza környékén helyeznek el. A szobor elkészítésének mintegy 30 ezer euróra becsült költségeit részben közadakozásból, részben alapítványi támogatással teremtik elő.

"Besztercebánya azon kevés városok egyike, ahol fennmaradt a városi rang adományozásáról szóló okmány eredetije, ennek másolata is felkerül az emlékműre" - mondta Stanislav Mičev, hozzátéve: az eredeti latin nyelvű dokumentum szövege fordításban több nyelven is megjelenik majd a szobor talapzatán, a szlovák nyelvű szöveg mellett eddig az angol és a magyar változatról esett szó.

A szobor felállításának időpontját még nem határozták meg, erről a múzeumigazgató azt mondta: terveik szerint a talapzatot még az idén elkészítik, a szobor felavatására pedig egy éven belül kerülhet sor.

Kimaradt?