Nem féltik Obamát a nyilvánossá lett adatok miatt

Noha kiszivárgott Barack Obama amerikai elnök e heti kenyai érkezésének és továbbindulásának hozzávetőleges időpontja, a Fehér Ház szerdán közölte, hogy nem változtat az elnöki látogatás programján.

A Kenya Airlines PR-ügynökségén keresztül kedden közölte, hogy pénteken, illetve vasárnap mikor lesz az a 40-50 perces időkeret, amelyen belül az elnöki különgép fel- és leszállása várható Nairobiban. Ez biztonsági szempontból érzékeny információnak számít.

Susan Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán Washingtonban újságíróknak kijelentette, hogy a Barack Obama biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service tudatában van az adatok nyilvánosságra kerülésének, de hangot adott meggyőződésének, hogy ez nem zavarja majd meg a látogatás tervét. A Kenya Airlines képviselője hangsúlyozta: a kelet-afrikai országban elfogadott gyakorlat közzétenni, hogy mikor lép életbe légtérzár, és ez történik majd az elnöki gép, az Air Force One érkezésekor és távozásakor is.

Az elnöki látogatás biztosításában a Secret Service által kiemeltként kezelt szempont, hogy Kenya ellen a szomszédos Szomáliából a közelmúltban több támadást indított az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab terrorszervezet. A kenyai hatóságok szerint iszlamista terroristák a mombasai repülőtérnél 2002-ben vállról indítható föld-levegő rakétákat lőttek ki egy Tel-Avivba induló Boeing 757-es utasszállítóra, de nem találták el.

A CNN szerdai beszámolója szerint Szomáliában az elmúlt napokban sűrűbbé váltak az al-Shabaab elleni amerikai dróncsapások, hogy elriasszák a terrorszervezetet az elnöki látogatás idején végrehajtandó támadásoktól. Barack Obama apai ágon kenyai származású. Az amerikai elnöknek több rokona él a kelet-afrikai országban.

Kapcsolódók

Kimaradt?