Ciprasz leváltotta a reformok ellen szavazó kormánytagokat

Alekszisz Ciprasz menesztette pénteken kormányának azon tagjait, akik előző nap a nemzetközi hitelezők által követelt reformintézkedések ellen szavaztak - közölte péntek este a görög miniszterelnök hivatala.

A görög kormányfő leváltotta többek között Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi- és energiaügyi minisztert és Dimitrisz Sztratulisz szociális ügyekkel foglalkozó miniszterhelyettest is. A két politikust a kormányzó Sziriza párt szélsőbaloldali szárnya vezetőinek  tekintik.Mindketten ellenzik az újabb takarékossági intézkedéseket és az állami tulajdon privatizálását, és az euróövezetből való kilépés mellett foglaltak állást.

Ciprasz az eddigi munkaügyi minisztert, a szoros szövetségesének számító Panosz Szkurletiszt ültette Lafazanisz helyére, míg a munkaügyi tárca élére Jorgosz Katrúgaloszt, az eddig adminisztratív reformokkal foglalkozó miniszterhelyettest nevezte ki. Megújul a védelmiminiszter-helyettesi, a külügyminiszter-helyettesi, a pénzügyminiszter-helyettesi és a kormányszóvivői poszt is. A kormányátalakítás a kabinet összesen 10 tagját érinti.

A csütörtökre virradó éjjel rendezett parlamenti szavazáson Ciprasz az ellenzék voksai nélkül nem tudta volna keresztülvinni azokat a reformintézkedéseket, amelyek végrehajtását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól az országnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe. A Sziriza  32 képviselője szavazott nemmel, míg a párt hat tagja tartózkodott, egy pedig nem jelent meg a voksoláson. A megszavazott megszorítások hatalmas adóemelésből és kiadáscsökkentésből, nyugdíjreformból állnak.

Az athéni kormány hétfőn állapodott meg az európai hitelezőkkel a Görögországnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről.

Kapcsolódók

Kimaradt?