Börtönlátogatáson volt Obama - az USA elnökei közül elsőként

Barack Obama a büntető igazságszolgáltatási rendszert érintő reformkezdeményezése keretén belül - a hivatalban lévő amerikai elnökök közül elsőként - ellátogatott csütörtökön egy börtönbe, ahol a fiatal, nem erőszakos bűncselekményekért elítélt emberek rács mögé zárása ellen szólalt fel.

Az amerikai elnök az Oklahoma állambeli El Reno szövetségi börtönében azt hangsúlyozta: fiatalkori hibái miatt akár ő is oda kerülhetett volna, ha nem lett volna olyan módos és szerencsés, mint amilyen volt. „Ezek a fiatalemberek olyan hibákat követtek el, amelyek nem nagyon különböznek azoktól, amelyeket én követtem el és amelyeket ti követtetek el. A különbség az, hogy az ő esetükben nem voltak meg azok a támogató rendszerek, a második lehetőségek, az erőforrások, amelyek lehetővé tették volna, hogy átvészeljék ezeket a hibákat" - közölte Obama, miután elbeszélgetett hat elítélttel, akik nem erőszakos kábítószerügyben kiszabott büntetésüket töltik ott.

Korábban az elnök bevallotta, hogy fiatalkorában maga is fogyasztott marihuánát és kipróbálta a kokaint is, amiért elvben ő is rács mögé kerülhetett volna. Az utóbbi hetekben Obama egyre vehemensebb kampányt folytat a büntetőjogi rendszer megreformálásáért, azt hangsúlyozva, hogy míg az Egyesült Államok a világ népességének 5 százalékát, addig a börtönpopulációjának 25 százalékát adja. Az aránytalanságért az elnök szerint a kábítószerrel való visszaélésekért a túl szigorú törvények a felelősek, ezért enyhítésüket sürgeti.

Obama a látogatás során megtekintette a börtönben uralkodó körülményeket is, és igen kiábrándultan beszélt róluk. „El kell gondolkoznunk azon, hogy ez-e a legbölcsebb módja a bűnözés visszaszorításának és az egyének rehabilitációjának" - közölte az elnök. Obama kedden szintén a büntetőjogi reformról tartott nagy ívű beszédet a Nemzeti Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért (NAACP) nevű szervezet gyűlésén, ahol kiemelte azt is: az afroamerikai és spanyol ajkú lakosságot aránytalanul magas mértékben érintik a tömeges bebörtönzések, amelyek ráadásul évente 80 milliárd dollárba kerülnek az államnak. Obama a hét elején jelképes gesztusként elnöki kegyelmet adott 46, nem erőszakos drogügyben elítélt embernek. Jelezte azt is: elnöki mandátuma 2017-es lejárta után is kiemelten kíván foglalkozni a kérdéssel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?