Forró a hangulat Athénban a döntő szavazás előtt

Miközben szerda este a görög parlamenti képviselők elkezdték a vitát a harmadik mentőprogramról szóló megállapodásról és az abban vállalt reformintézkedésekről, Athénban rendőrök csaptak össze tüntetőkkel.

A Reuters hírügynökség közben arról számolt be, hogy a görög parlament közelében a megszorítások ellen tüntetnek, és a kormányra dühös tömeg dulakodni kezdett a rendfenntartó erőkkel, a demonstrálók tucatnyi Molotov-koktélt dobáltak.

Válaszul a rendőrség könnygázzal kezdte oszlatni a tömeget, így több száz ember a Szintagma térre vette az irányt. A hírügynökség helyszíni beszámolója közben kitér arra, hogy nap közben ezrek vonultak fel tüntetni a harmadik mentőcsomag keretében vállalandó megszorítások ellen.

A tudósítás szerint a patikusok szerdára több helyen bezárták a boltokat Görögországban, a közalkalmazottak is otthagyták munkájukat. és az utcára vonultak a 24 órás sztrájk keretében. A hírügynökség érdekességképp azt is megjegyzi, hogy egy friss közvéleménykutatás szerint a görögök 70 százaléka a támogatja, hogy a parlament megszavazza a megállapodást.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán lemondással is fenyegette párttársait arra az esetre, ha késő este a parlamentben az európai hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslat ellen szavaznak. Azért vagyok miniszterelnök, mert van egy parlamenti csoport, amely támogat engem. Ha nincs meg ez a támogatás, akkor nehéz lesz számomra, hogy holnap is kormányfő maradjak - idézte Cipraszt kora este egybehangzóan a görög média.

Kapcsolódók

Kimaradt?